fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPodstiču inovacije u funkciji energetske efikasnosti u industriji

Podstiču inovacije u funkciji energetske efikasnosti u industriji

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Fond za inovacije raspisao je javni poziv za učešće u Programu za podsticanje inovacija u funkciji energetske efikasnosti u industriji za ovu godinu.

Program, sa ukupnim budžetom od 2,3 miliona EUR, usmjeren je na modernizaciju i unapređenje crnogorske prerađivačke industrije kroz inovativna rješenja i poboljšanje energetske efikasnosti.

“Ovaj program je rezultat uspješne međuresorne saradnje Ministarstva ekonomskog razvoja, Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, te Ministarstva energetike. Fond za inovacije će, u saradnji s nadležnim ministarstvima, nastaviti koordinaciju sektorskih politika započetu kroz pilot-program iz prošle godine”, navodi se u saopštenju.

Mikro, mala i srednja preduzeća iz sektora prerađivačke industrije mogu aplicirati za bespovratnu finansijsku podršku u iznosu od 50 hiljada EUR do 200 hiljada EUR.

“Ova sredstva su namijenjena za nabavku proizvodne opreme, uvođenje pametnih i digitalnih rješenja, standarde za upravljanje energijom, kao i za zapošljavanje i obuku radne snage”, dodaje se u saopštenju.

Izvršna direktorica Fonda za inovacije, Bojana Femić-Radosavović, rekla je da nastavljaju implementaciju ovog programa, koji je u prvoj godini pokazao značajne rezultate.

“Očekujemo da će ovogodišnji javni poziv privući još veći broj prijava, jer smo svjesni koliko su inovacije i energetska efikasnost bitni za konkurentnost prerađivačke industrije. Kroz ovaj program, preduzeća imaju priliku da modernizuju svoje procese, smanje troškove i doprinesu očuvanju životne sredine”, navela je Femić-Radosavović.

Program finansira do 80 odsto ukupne vrijednosti projekta, dok preduzeća obezbjeđuju 20 odsto sopstvenih sredstava.

Javni poziv je otvoren do 11. novembra do 15 sati. Zainteresovani aplikanti mogu pronaći sve informacije o pozivu, kao i smjernice za prijavljivanje, na zvaničnom sajtu Fonda https://fondzainovacije.me/programi/podsticanje-inovacija-u-funkciji-energetske-efikasnosti-u-industriji

Prijavljivanje je pojednostavljeno i realizuje se isključivo elektronskim putem.

U cilju pružanja dodatnih informacija i podrške potencijalnim aplikantima, Fond za inovacije će održati Info dan u Podgorici, u prostorijama Privredne komore, 10. oktobra u 11 sati, uz mogućnost praćenja putem Zoom platforme (Zoom link: Join Zoom Meeting Meeting ID: 864 8242 2936 Passcode: 090515)

Osim Info dana, Fond za inovacije će organizovati online sesije, Otvorena vrata, svake srijede, počevši od 16. oktobra, od devet do deset sati.

Tokom ovih sesija, zainteresovani mogu dobiti sve potrebne informacije o programu i prijavi.

Očekuje se da će ovaj model podrške privući značajno interesovanje privrede, omogućavajući preduzećima iz prerađivačke industrije da sprovedu investicije u modernizaciju, inovacije i energetski efikasne poslovne procese. Time se doprinosi diverzifikaciji djelatnosti i jačanju konkurentnosti crnogorske industrije, kako na domaćem, tako i na međunarodnom tržištu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije