fbpx
NaslovnicaCrna GoraGlavni grad odlukom o besplatnom prevozu prekršio Zakon

Glavni grad odlukom o besplatnom prevozu prekršio Zakon

Podgorica, (MINA) – Glavni grad Podgorica je, donošenjem Odluke o besplatnom prevozu tokom septembra, prekršio Zakon o finansiranju političkih partija, utvrdila je Agencija za sprečavanje korupcije (ASK).

U saopštenju ASK-a se navodi da su pokrenuli brojne postupke iz svoje nadležnosti u vezi sa sumnjama u kršenje Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, kao i zloupotrebu javnih resursa tokom kampanje za lokalne izbore.

Kako se dodaje, posebnu pažnju ASK-a, kao i javnosti, privukao je predmet koji se odnosi na Odluku o besplatnom prevozu u prigradskom i gradskom linijskom saobraćaju na teritoriji Glavnog grada, na linijama koje obavlja preduzeće “Putevi”.

“Nakon analize prikupljenih dokaza, spisa predmeta i Izjašnjenja na rezultate ispitnog postupka koje je dostavio Glavni grad, ASK je utvrdila da je donošenjem ove Odluke prekršen član 42, stav 2 Zakona”, navodi se u saopštenju.

Iz ASK-a su dodali da su uzeli u obzir navode iznijete u izjašnjenju Glavnog grada.

Kako su pojasnili, u izjašnjenju je istaknuto da ta Odluka nije donesena u svrhu sprovođenja izborne kampanje, niti je političke prirode, kao i da njome nijesu omogućeni benefiti ili vršena bilo kakva diskriminacija prema bilo kojoj kategoriji stanovništva, već se jednako odnosi na svakog ko koristi autobuse na tim linijama.

“U Izjašnjenju je dalje navedeno da je povod za donošenje Odluke bilo obilježavanje Evropske nedjelje mobilnosti, kao vodeće kampanje Evropske komisije za podizanje svijesti o održivoj urbanoj mobilnosti, u kojoj učestvuje više hiljada gradova i opština širom Evrope, te da je slična praksa bila prisutna i prethodnih godina”, kazali su iz ASK-a.

Oni su istakli da je navedena odluka donijeta u obimu drugačijem nego prethodnih godina, budući da je njome određeno da pravo na besplatan prevoz korisnici prevoza ostvaruju u periodu od prvog do 30. septembra, odnosno mjesec.

“Dok se Evropska nedjelja mobilnosti obilježava od 16. do 22.septembra, dakle sedam dana, čime je uvedena nova subvencija u plaćanju komunalnih usluga, javnog prevoza putnika u gradskim i prigradskim naseljima koje pruža privredno društvo čiji je osnivač jedinica lokalne samouprave”, rekli su iz ASK-a.

Oni su dodali da će nastaviti da sa punom posvećenošću prate poštovanje svih zakonskih obaveza tokom izborne kampanje i da osiguravaju transparentnu upotrebu javnih resursa, sa ciljem sprečavanja njihove zloupotrebe.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije