fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVukićević: Država da zadrži kontrolu nad aerodromima

Vukićević: Država da zadrži kontrolu nad aerodromima

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada još nema konačnu odluku o eventualnom davanju aerodroma u zakup, ali država treba da na neki način zadrži kontrolu nad njima, saopštila je ministarka saobraćaja Maja Vukićević.

„Lično ću biti zagovornik te ideje“, poručila je Vukićević u intervjuu Pobjedi i dodala da smatra da sa državnom imovinom treba postupati vrlo oprezno, te da svaka odluka treba da bude dobro promišljena i donijeta u najboljem interesu Crne Gore.

Ona je kazala i da očekuje da do kraja godine bude potpisan ugovor sa izvođačem radova za dionicu auto-puta od od Mateševa do Andrijevice, te najavila da će se naredne godine raditi glavni projekat i početi pripremni radovi.

Vukićević je navela da prioritet Ministarstva svakako ostaje nastavak izgradnje auto-puta Bar-Boljare, ali da je u planu i rekonstrukciju čitave putne mreže.

„Neke od tih projekata smo već započeli u prethodnih mjesec. Sačekalo me i mnogo problema, prije svega u sektoru željezničkog prevoza putnika i upravo sam prve mjesece mandata posvetila pronalaženju načina da se pomogne kompanijama koje su u tom sektoru“, rekla je Vukićević.

Ona je podsetila da su uspjeli da otpišu dug po osnovu kamate koji je preduzeće Montecargo imalo prema Željeznicama Srbije i riješe problem turističkog voza, a da predstoji nabavka novih vozova i rekonstrukcija pruge Bar-Beograd.

Kada je riječ o drugoj dionici auto-puta Bar-Boljare, ona je navela da je pretkvalifikacioni tender za izbor izvođača raspisan u aprilu i završen u junu, po pravilima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

„Očekujemo da do kraja godine imamo potpisan ugovor sa izvođačem radova. Dužina druge trase je 22 kilometra, naredne godine će se raditi glavni projekat i počeće pripremni radovi, dok je planirano da sama izgradnja trase traje četiri godine“, saopštila je Vukićević.

Ona je podsjetila da su pet kompanija i tri konzorcijuma izrazili interesovanje za drugu dionicu auto-puta, kao i da će njihov tačan spisak biti dostupan kada se postupak izbora okonča.

„Prioritet ostaje prije svega autoput Bar – Boljare, ali radiće se svakako i na ostalim projektima. Već imamo određene korake koji su započeti i za sada sve ide dinamikom kakva je planirana“, poručila je Vukićević.

Kada je riječ o upravljanju kompanijom Aerodromi Crne Gore, ona je ocijenila da trenutno rukovodstvo radi izuzetno dobar posao, te da lošija avio-povezanost nije njihova krivica.

„To je stanje koje su naslijedili i oni rade na tome da ga poprave. U stalnoj sam komunikaciji sa upravom Aerodroma i zajedničkim naporima vjerujem da ćemo u najskorijem roku uspjeti da bolje povežemo Crnu Goru sa ostatkom svijeta putem avio-saobraćaja“, rekla je Vukićević.

Ona je dodala da je kompanija To Montenegro u prošloj godini imala prilično dobre rezultate, koji su ove godine nešto lošiji, ali i dalje pozitivni.

„Moramo uzeti u obzir i okolnosti koje su postojale. Česte promjene na čelu kompanije sigurno da su uticale i na samo poslovanje. Očekuje nas uskoro izbor novog direktora i vjerujem da, uz adekvatnu podršku države i prije svega viziju rukovodstva koja je potrebna da bi se dalje razvijali, možemo napraviti respektabilnu kompaniju“, navela je Vukićević.

Ona je poručila da je potrebno da se nacionalnoj avio-kompaniji obezbijedi više letova, ka različitim destinacijama.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije