fbpx
NaslovnicaCrna GoraDuško Marković predstavio Stranku evropskog progresa

Duško Marković predstavio Stranku evropskog progresa

Podgorica, (MINA) – Stranka evropskog progresa (SEP) učestvovaće na prvim izborima koji budu organizovani, bilo redovni ili vanredni, najavio je lider SEP-a Duško Marković.

Marković je, na predstavljanju stranke, kazao da SEP nije njegova partija kako se to pisalo u medijima već stranka svakog člana Inicijativnog odbora, i biće svakog člana u budućnosti.

Marković je rekao da se državom proteklih godina upravljalo nekompetentno, neodgovorno, na način koji ugrožava državnu i ekonomsku suverenost, njen ustavni poredak i koheziju njenog naroda.

“Za to vrijeme državne institucije gube kredibilnost, snagu i potencijal. Svjesni da većina građana svjedoči sveopštoj društvenoj devastaciji, postavili smo cilj da učestvujemo na sljedećim izborima bilo vanrednim ili redovnim”, rekao je Marković.

Vrata SEP-a su otvorena, kako je dodao Marković, za sve koji na posljednjim državnim izborima nijesu prepoznali političku ponudu kojoj bi poklonili povjerenje.

“Uz potpunu posvećenost evorpskom putu i progresu države, političim akterima garantujemo otvorenost u traženju najvećeg zajedničkog imenitelja oko pitanja oko kojih se ne slažemo, kao i spremnost na dijalog oko potreba države i građana tamo gdje se razlikujemo”, dodao je Marković.

On je kazao da SEP ne smatra da je u Crnoj Gori potrebno pomirenje kako to govore politički akteri u vlasti.

“Jer govoreći o pomirenju ciljano se u prvi plan stavljaju naše razlike koje nas drže u permanentnoj nestabilnosti. U savremenom društvu razlike se podrazumijevaju i ne predstavljaju branu napretku”, rekao je Marković.

On je poručio da SEP nije ničiji projekat, nasljednik niti politički izdanak.

“Radićemo za bolju Crnu Goru od one u kojoj danas živimo”, rekao je Marković.

On je, odgovarajući na pitanje zašto se razišao sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), kazao da oni Crnu Goru ne vide onako kako je vidi DPS sa novim rukovodstvom.

“Mi unutar Crne Gore moramo biti složni, a ne da tjeramo jedni druge. Mi imamo svoj put, a DPS sa ovim rukovodstvom svoj. Što se tiče koalicija – ne želimo da sad kažemo sarađivaćemo sa ovom ili onom strankom. Moramo se prvo predstaviti građanima”, dodao je Marković.

On je rekao da će, ako postanu parlamentarna stranka, sarađivati sa svima koji Crnoj Gori žele dobro.

Na pitanje da li će razmotriti saradnju sa parlamentarnom većinom, Marković je rekao da je spreman da sarađuje sa svima koji Crnu Goru vide kao evropsko društvo.

“Sa Milom Đukanovićem sam sarađivao 30 godina. Dijelili smo i lične i porodične odnose. Nijesmo se vidjeli neko vrijeme, ali drugačije gledamo na ono što je potrebno Crnoj Gori”, rekao je Marković.

Na pitanje šta je DPS radio loše prije avgusta 2020. godine, on je kazao da je DPS “pravio greške dok je radio na istorijakim procesima”.

“Zbog tih grešaka je i otišao u opoziciju. Moja pripadnost je i veliko iskustvo da se ne treba baviti samo strateškim stvarima već se okrenuti i svom okruženju. Uređivali smo kuću, ali ne i dvorište. To sagledavanje će mi pomoći da u ovoj stranci spriječim one loše prakse koje su me pratile”, rekao je Marković.

Članica Inicijativnog odbora SEP-a i bivša ministrka nauke, Sanja Damjanović, kazala je da su uspješne političke organizacije one koje nude rješenje i kreiraju novu vrijednost.

Damjanović je rekla da je sinonim za Markovćevu vladu iz 2020. godine bio progres.

“Vjerujem u timsku rad i vjerujem u naš uspjeh”, navela je Damjanović.

Ljekarka i članica Inicijativnog odbora Jelena Knežević kazala je da je za njih najveća vrijednost stabilna Crna Gore.

“Krajnje vrijeme je da se okrenemo ozdravljenju institucija, da se manemo retrogradnih priča, a posebno nacionalizma. Nedopustivo je da takve stvari budu preokupacija vlasti i političkih aktera. Obećavam da ćete biti iznenađeni konkretnim rješenjima koje ćemo predložiti”, rekla je Knežević.

Član Inicijativnog odbora Ilija Mugoša kazao je da se danas otvara novo poglavlje u političkoj istoriji Crne Gore.

“Osnivanjem SEP-a postavlja se temelj za bolju, stabilniju i svjetliju budućnost. Vjerujemo da su evropske vrijednosti putokaz ka boljoj budućnost. Zato ćemo ponuditi pristojnu političku alternativu”, kazao je Mugoša.

Član Inicijativnog odbora Admir Mustajbašić je istakao da Crna Gora više ne može da čeka.

“Ova ideja ima cilj da zajedno radimo na upaređenju društva. Imamo za cilj da prekinemo destruktivni ciklus, vjerujemo da samo kroz dijalog možemo pobijediti razlike. Vjerujemo da Crna Gora može biti prosperitetna i pozivamo vas da zajedno radimo”, kazao je Mustajbašić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije