fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBeskontaktna plaćanja dio savremenog platnog iskustva

Beskontaktna plaćanja dio savremenog platnog iskustva

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Beskontaktna plaćanja predstavljaju sastavni dio savremenog platnog iskustva crnogorskih građana, a 92 odsto ispitanika posjeduje beskontaktnu karticu, pokazali su rezultati novog istraživanja MasterIndex Crna Gora.

Beskontaktno se, kako su kazali, najčešće plaća u supermarketima, na benzinskim pumpama i u apotekama i privatnim zdravstvenim ustanovama, odnosno na užurbanim trgovačkim lokacijama.

Istraživanje je pokazalo da su upravo brzina i jednostavnost korišćenja najčešći razlog zašto se korisnici odlučuju da plate beskontaktno, što je navelo 62 odsto ispitanika, dok su sigurnost i kontrola među ostalim prednostima te platne metode.

„Još jedan pokazatelj oslanjanja na beskontaktna plaćanja je i MasterIndex podatak da se 37 odsto ispitanika odlučuje da iznose do 40 EUR plati prislanjanjem kartice ili telefona, što je malo više nego broj korisnika koji za te manje iznose koriste gotovinu, i iznan broja ispitanika koji ove manje iznose plaćaju standarnim ubacivanjem kartice u POS terminal“, naveli su iz MasterIndexa.

Generalno posmatrano, iznosi do 40 EUR se u 65 odsto slučajeva plaćaju bezgotovinski, što je značajan pokazatelj promjene individualnih potrošačkih navika. Iznos od 40 EUR je trenutna granica do koje nije potrebno unositi PIN kod prilikom beskontaktnih plaćanja Mastercard karticama i za 18 odsto ispitanika taj limit je odgovarajući.

„Međutim, 37 odsto ispitanika je izrazilo spremnost da plaća beskontaktno bez unosa PIN koda iznose do 50 EUR, dok bi još 25 odsto bilo spremno da tako plaća i iznad 50 EUR“, pokazalo je istraživanje.

Iako je PIN kod ustaljena metoda za potvrdu plaćanja na koju bi voljelo da se i dalje oslanja 57 odsto ispitanika, MasterIndex ispitanici iz Crne Gore pokazuju značajnu naklonost ka savremenim platnim i sigurnosnim tehnologijama, pa čak 80 odsto njih želi da plaćanja potvrđuje biometrijski, odnosno skeniranjem otiska prsta ili lica, što su metode koje građani već koriste prilikom otključavanja savremenih, pametnih telefona.

„Upravo su mobilna plaćanja aktuelni trend u razvoju platnog tržišta u Crnoj Gori. Ta plaćanja predstavljaju beskontaktno plaćanje putem mobilnog telefona ili drugog pametnog uređaja, i to tako da u svom telefonu korisnik ima instaliranu aplikaciju mobilnog novčanika u koju je dodao svoju platnu karticu, i umjesto da prislanja karticu na terminal u trenutku plaćanja, on jednostavno prisloni svoj telefon“, objašnjeno je iz MasterIndexa.

Za takav vid plaćanja je zainteresovano 39 odsto ispitanika.

Putem mobilnih telefona se mogu obavljati i druge vrste prenosa novca, kao što je direktan prenos sredstava sa kartice jednog na karticu drugog korisnika ili prenosi iz aplikacije mobilnog bankarstva.

„Brzina i jednostavnost su karakteristike mobilnih plaćanja koje bi podstakle 62 odsto MasterIndex ispitanika da plaćaju na ovaj način, dok je za 54 odsto njih to praktičnost, jer korišćenje mobilnog novčanika eliminiše potrebu za nošenjem drugog novčanika“, pokazalo je istraživanje.

Dodatno, po 37 odsto ispitanika je istaklo sigurnost i činjenicu da nema dodatnih troškova, a 34 odsto njih kaže da korišćenjem mobilnih novčanika ostvaruju posebne benefite, kakav je povrat novca (keš-bek), što je tradicionalna kampanja koju Mastercard organizuje kao način da nagradi postojeće i podstakne nove korisnike mobilnih plaćanja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije