fbpx
NaslovnicaCrna GoraRegovanje Radulovića kontinuitet neprofesionalnog odnosa

Regovanje Radulovića kontinuitet neprofesionalnog odnosa

Podgorica, (MINA) – Reagovanje ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića predstavlja kontinuitet neprofesionalnog odnosa prema poziciji koju obnaša, ocijenili su iz Kabineta premijera Zdravka Krivokapića.

Radulović je danas kazao da je odbio pojedine naloge Krivokapićevog kabineta, za koje je smatrao da bi imali loše i nesagledive posljedice po Crnu Goru.

“Današanje reagovanje ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića predstavlja kontinuitet neprofesionalnog odnosa prema poziciji koju obnaša, uzme li se u obzir sklonost iznošenja detalja iz interne komunikacije, i to na poluistinit način, koju je imao sa premijerom povodom nekih važnih diplomatskih poslova o kojima se raspravljalo”, kaže se u saopštenju Krivokapićevog kabineta.

Iz kabineta su istakli da se neće baviti iznošenjem podataka interne prirode, naročito ne onih koji se odnose na komunikciju sa našim međunarodnim partnerima i saveznicima.

Navodi se da, iako je Krivokapić bio upoznat sa platformom i planom putovanja potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića i Radulovića u Sjedinjene Američke Države, što je i konstatovao tokom sinoćnjeg intervjua, Radulović vrlo dobro zna na koji segment tog putovanja je premijer aludirao.

“Razumije se, mislio je na onaj koji je prećutan, a koji se odnosio na tihu kampanju koju je Radulović vodio protiv premijera lično, što će biti upamćeno kao glavna odlika njegovog ministrovanja”, navodi se u saopštenju.

Ističe se da sa druge strane, u vezi puta za Sjevernu Makedoniju, Radulović spominje isključivo one podatke koji njemu odgovaraju, a prenebregava činjenicu da nije informisao premijera o planiranom putu, odnosno da je premijer o istom saznao na sjednici Vlade.

“Ministrove insinuacije da je neko tražio revanšistički odnos prema kadrovima u crnogorskim ambasadama, te da je postao persona non grata, zato što je „on to spriječio” – degutantne su”, kaže se u saopštenju.

Iz kabineta Krivokapića su istakli da, pošto u svom obraćanju sugeriše da je revanšizam tražio neko iz ministarstava finansija ili ekonomskog razvoja, preporučuju Raduloviću da se raspita kako su te „revanšističke” metode, koje pripisuje drugima, primijenjene u spomenutim ministarstvima.

Ako se zaista raspita, kako su naveli, saznaće ne samo da nije bilo revanšističkih metoda, već da je zatečeni kadar u tim ministarstvima unaprijeđen.

“Ipak, još jedna neistina u saopštenju Radulovića tiče se zahtjeva da se postavi, navodno „stažista” u ambasadi, za ambasadora u jednoj važnoj evropskoj zemlji”, navodi se u saopštenju.

Oni su istakli da je apsolutno netačno da se radi o stažisti, već je u pitanju saradnica u ambasadi, koja živi u glavnom gradu te države i koja je iz patriotskih razloga odlučila da donira sopstvenu ekspertizu – besplatno.

U saopštenju se navodi da je „stažistkinja”, kako je etiketira Radulović, diplomirala na istom fakultetu kao i on, sa najvećom prosječnom ocjenom i magistrirala je na Univerzitetu Kembridž.

“Ima višegodišnje radno iskustvo u jednoj od najvažnijih stranih ambasada u Crnoj Gori, i fluentno govori engleski i francuski jezik”, dodaje se u saopštenju.

Iz kabineta Krivokapića su naveli da druga osoba, koja je predložena za specijalnu izaslanicu, nije „tek završila fakultet”, već je doktorantkinja na jednom od najprestižnijih evropskih univerziteta, i govori tečno engleski, ruski, portugalski, španski i kineski jezik.

“Tvrdnja Radulovića da se radi o osobi koja je „tek završila fakultet” bi imala smisla, ukoliko bi neko zlonamjeran njega označio kao „tek svršenog studenta”, ako bi sjutra odbranio svoj magistarski rad”, kaže se u saopštenju.

Prema njihovim riječima, argument Radulovića da konkretne osobe nemaju diplomatsko iskustvo u najmanju ruku je kontradiktoran, uzme li se u obzir da su, nakon izbora Vlade, za pozicije ambasadora imenovani ili predloženi kandidati bez diplomatskog iskustva, sa čim ministar Radulović tada nije imao problem.

“Na kraju, ministar Radulović ističe sukobe i svađe premijera Krivokapića sa različitim političkim partijama i pojedincima, svjesno potiskujući činjenicu da je upravo on ministar za čiju je interpelaciju glasao najveći broj poslanika u crnogorskom parlamentu”, navodi se u saopštenju.

Ističe se da, uprkos činjenici da su njegovi nadređeni, Abazović i Građanski pokret URA, upravo interpelaciju ministara naveli kao glavni razlog za podnošenje inicijative o izglasavanju nepovjerenja Vladi, ostaje misterija otkud Raduloviću pravo da mjeri bilo čiji legitimitet i kredibilitet.

“Kada je sopstveni već izgubio i među svojim kolegama u Vladi”, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Elektroprivreda maksimalna i nakon četvrtog kola

Podgorica, (MINA) - Šahisti Elektroprivrede zadržali su maksimalan učinak i nalaze se na čelu...