fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZa predsjednika PKCG pet kandidata

Za predsjednika PKCG pet kandidata

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Srđan Pupovac, Nikola Tripković, Boris Spalević, Vojin Žugić i Budimir Raičković kandidati su za predsjednika Privredne komore (PKCG), odlučeno je na sjednici Upravnog odbora te poslovne asocijacije.

“Riječ je o privrednicima koji su, prema ocjeni Komisije za mandatna pitanja, ispunili uslove konkursa raspisanog nakon što je 15. juna aktuelni predsjednik PKCG, Vlastimir Golubović, tražio da mu se skrati mandat na toj dužnosti”, saopšteno je iz PKCG.

Upravni odbor je na sjednici ocijenio da su stručne službe PKCG proceduru sprovele zakonito, ažurno i transparentno, te da broj prijavljenih kandidata, kao i njihove reference, osigurava i kvalitet budućeg kadrovskog rješenja za čelnu poziciju u Komori.

“Upravni odbor nije iskoristio mogućnost da nakon pristiglih prijava Skupštini predloži samo jednog kandidata za predsjednika PKCG”, navodi se u saopštenju.

Rukovođeni opredjeljenjem da predstavnici privrede treba da izaberu najboljeg od svih predloženih kandidata, Upravni odbor je, podstičući punu transparentnost cijelog procesa, Skupštini privredne komore predložio svih pet kandidata.

Novi predsjednik će biti izabran na sjednici Skupštine PKCG zakazanoj za 29. jul.

Golubović je kazao da će PKCG, bilo koji kandidat da bude izabran, kao i uvijek biti siguran partner Vladi i institucijama, i dati puni doprinos kreiranju i realizaciji državnih ekonomskih politika.

“To ne zavisi ni od jednog pojedinca u PKCG, pa ni od njenog predsjednika, već od organa Komore oličenih u Upravnom odboru i Skupštini, preko kojih cijela privreda iskazuje i realizuje svoja opredjeljenja u ovom smislu”, rekao je Golubović.

Upravni odbor je razmotrio izvještaj o radu PKCG za prvih šest mjeseci ove godine. Podržana je odluka Golubovića da se uputi novčana pomoć farmi koza Miljanić u iznosu deset hiljada EUR.

Upravni odbor se upoznao sa istraživanjem koje su za potrebe izrade strateških dokumenata Komore sprovele kompanije Amplitudo i Arhimed.

“Rezultati istraživanja su povoljni i podsticajni za dalje unapređenje položaja Komore, dok je korist privrede u dijelu obaveznog članstva ocijenjena kao važna i povoljna kod gotovo tri četvrtine ispitanika iz reda privrednika”, dodaje se u saopštenju.

Upravni odbor je razmotrio Informaciju o radu radne grupe za izradu analize svih fiskaliteta i parafiskaliteta na rad.

“S tim u vezi, poručeno je da Upravni odbor podržava namjeru da se u Crnoj Gori podigne iznos minimalne zarade na 250 EUR i uvede neoporezivi dio primanja, ali nije saglasan sa progresivnim oporezivanjem zarada”, navodi se u saopštenju.

Upravni odbor je pozvao na proširenje poreske baze i smanjenje doprinosa na zarade.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Olimpijski karavan krenuo sa Cetinja

Podgorica, (MINA) - Osnovna namjera Olimpijskog karavana je da proširi olimpijski duh i pokret...