fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPfizerova i BioNTechova objava o vakcini katapultirala cijene nafte

Pfizerova i BioNTechova objava o vakcini katapultirala cijene nafte

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte skočile su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 43 USD, podstaknute objavom američkog Pfizera i njemačkog BioNTecha da je njihova eksperimentalna vakcina protiv Covid-19 efikasna 90 odsto.

Na londonskom tržištu cijena barela je skočila 3,41 USD u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 42,86 USD. Na američkom tržištu se barelom trgovalo po 3,57 USD višoj cijeni, od 40,71 USD, prenosi Hina.

Tržišta je nakon podne potresla objava američke farmaceutske firme Pfizer i njemačke biotehnološke kompanije BioNTech da je njihova eksperimentalna vakcina za Covid-19 efikasna više od 90 odsto, prema prvim rezultatima treće faze kliničkog ispitivanja.

“Prvi rezultati ispitivanja vakcine protiv Covid-19 u trećoj kliničkoj fazi potvrdili su početne zaključke o kapacitetu koje naša vakcina posjeduje u sprječavanju razvoja bolesti Covid-19”, objavile su dvije kompanije.

Objava je pokrenula talas optimizma na tržištima.

“Cijene imovine reaguju brže od realne ekonomije, a nafta i ostala rizična imovina reaguju pozitivno na vijest o Pfizerovoj vakcini “, objasnio je analitičar francuske banke BNP Paribas, Harry Tchilinguirian.

Dodatnu podršku cijenama pružila je izjava saudijskog ministra za naftu, princa Abdulaziza bin Salmana, da bi vodeći proizvođači nafte mogli prilagoditi dogovor o ograničenju snabdjevanja ukoliko bude postignut konsenzus.

Bin Salman je tu mogućnost naznačio u odgovoru na pitanje hoće li Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njene saveznice produžiti sporazum o ograničenju snabdjevanja i nakon januara naredne godine.

OPEC+ trenutno smanjuje snabdjevanje 7,7 miliona barela dnevno, a od januara naredne godine trebalo bi da ublaži rezove na 5,7 miliona barela dnevno.

Ključni proizvođači u sastavu OPEC-a trenutno pokušavaju procijeniti kakve su šanse da pobjednik na američkim predsjedničkim izborima Joe Biden ublaži sankcije Iranu i Venecueli, što bi značilo veću proizvodnju nafte i teže održavanje ravnoteže između ponude i potražnje.

“Bidenova pobjeda na predsjedničkim izborima povećava šanse za povratak iranske nafte na tržište, ali to se neće dogoditi preko noći, u svakom slučaju ne prije kraja naredne godine odnosno početkom 2022. godine, prema našoj važećoj procjeni”, napisali su analitičari ING-a u bilješci klijentima.

Međunarodna organizacija za energetiku (IEA) upozorila je da obnovljene mjere zatvaranja kojima evropske vlade pokušavaju suzbiti širenje koronavirusa još prigušuju izglede potražnje za naftom.

“Zaključani su veliki djelovi europskog kontinenta. To će sigurno negativno uticati na potražnju”, konstatovao je IEA-in direktor za energetska tržišta i sigurnost, Keisuke Sadamori.

Odvojeno je OPEC na svojoj internet stranici objavio da je cijena barela sirove nafte iz korpe njegovih članica u petak iznosila 39,22 USD, što znači da je pala 57 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije

amscg

Povoljni uslovi za vožnju

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori jutros povoljni vremenski uslovi omogućavaju da se saobraća...