fbpx
NaslovnicaCrna GoraZnačajno učešće mladih u politici

Značajno učešće mladih u politici

Podgorica, (MINA) – Učešće mladih u političkom životu je značajno, kao i doprinos koji oni mogu dati u rješavanju brojnih izazova savremenog svijeta, kazao je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić tokom susreta sa predsjednikom Parlamenta Gvatemale Alanom Estuardom Rodrigezom.

Rodrigez boravi u Crnoj Gori u okviru zasijedanja Međunarodnog parlamenta za toleranciju i mir.

Sagovornici su, kako je saopšteno iz Skupštine, razmijenili mišljenja o uspostavljanju parlamentarne saradnje i osnivanju grupa prijateljstva dva predstavnička doma, ali i mogućnostima parlamentarne razmjene i posjeta na nivou odbora.

„Imajući u vidu da oba predsjednika pripadaju mlađoj generaciji, Bečić je posebno naglasio značaj učešća mladih u političkom životu i doprinos koji mogu dati u rješavanju brojnih izazova savremenog svijeta“, navodi se u saopštenju.

Bečić je upoznao Rodrigeza sa unutrašnjim prilikama u zemlji i prioritetima crnogorske vanjske politike.

On je pojasnio karakteristike političkog sistema Crne Gore, pa su sagovornici razmijenili iskustva svojih zemalja u odnosu na izborno zakonodavstvo i izborne procese.

U saopštenju se navodi da je Rodrigez afirmisao potrebu što većeg broja mladih na mjestima odlučivanja, i zahvalio Bečiću na domaćinskom dočeku i organizaciji Šestog plenarnog zasijedanja Međunarodnog parlamenta za toleranciju i mir.

Susret je, kako se dodaje, bio prilika da dva predsjednika parlamenta razgovaraju i o rezultatima borbe protiv pandemije virusa korona i procesu vakcinacije na nacionalnom i globalnom planu, uz spremnost na zajedničku saradnju i snažno zalaganje za multilateralni pristup rješavanja kriza na međunarodnom planu.

„Obostrano je ukazano na značaj parlamentarnog dijaloga u okviru postojećih međunarodnih organizacija u cilju afirmacije univerzalnih vrijednosti, kao i približavanja različitih kultura i naroda“, navodi se u saopštenju.

Rodrigez je pozvao Bečića u zvaničnu posjetu Gvatemali.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije