fbpx
NaslovnicaCrna GoraŽivković: Sporazum prihvatljiv, nećemo učestvovati u popisu dok se ne ispune svi...

Živković: Sporazum prihvatljiv, nećemo učestvovati u popisu dok se ne ispune svi uslovi

Podgorica, (MINA) – Demokratska partija socijalista (DPS) neće učestvovati u popisu stanovništva dok ne budu ispunjeni svi uslovi iz Sporazuma koji je predložio premijer Milojko Spajić, saopštio je saopštio je vršilac dužnosti predsjednika DPS-a Danijel Živković.

Živković je, na konferenciji za novinare, rekao da je Spajić prihvatio sve uslove opozicije, ali da je upitno da li ti uslovi mogu biti sprovedeni do kraja mjeseca.

“Upitno je da li ste ovi zahtjevi mogu sprovesti do 30. novembra, a nama je važno da se svi uslovi i zahtjevi ispune. U suprotnom mi nećemo učestvovati u popisu“, rekao je Živković.

Kako je naveo, u sporazumu nema vremenskog određenja kada popis treba da počne i važno je da uslovi budu ispunjeni, a manje je bitno da li će biti ispunjeni 30. novembra, u decembru ili tokom naredne godine.

„Nema razloga da se hitri sa tim, važno je obezbijediti da se svi uslovi ispune“, kazao je Živković.

Kako je kazao, da je ranije bilo pameti i mudrosti lako bi došli do ispunjavanja zahtjeva.

Živković je, na pitanje novinara da li je za DPS-u prihvatljiv Sporazum o uslovima za održavanje popisa stanovništva koji je predložio Spajić, odgovorio potvrdno.

„Sporazum nam je prihvatljiv i premijer je ispunio svaki zahtjev koji smo tražili“, rekao je Živković.

Upitan o tome što je predlogom Zakona predviđeno da popis počne 30. novembra, Živković je pojasnio da su u razgovarima definisali da će se izmjena Zakona odnositi na softversko rješenje za provjeru kontrole prikupljenih podataka.

„I da se softver definiše u Zakonu, a ne da se Zakonom definiše kada se predviđa rok održavanja popisa“, rekao je Živković.

On je dodao da Vlada ima pravo uredbom da odgodi popis.

Živković je kazao da su na sastancima insistirali da se rok sprovođenja popisa ne definiše, ne zbog političkih razloga, nego da bi bili do kraja ispunjeni uslovi.

„Saglasili smo se na tim sastancima da će biti teško u tako kratkom roku ispuniti sve uslove i zahtjeve. A sve dok se i posljednji uslov mi nećemo učestvovati u nekom fingiranom procesu bez potpunih mehanizama kontrole“, rekao je Živković.

Upitan smatra li da popis neće početi 30. novembra, Živković je kazao da ukoliko opet ne bude dovoljno popisivača neće biti realno sprovesti popis u tom vremenskom intervalu.

“Vidjećemo je li to realno do 30. novembra, a ako ne bude onda je logično valjda da će biti dovoljno pameti na strani Vlade da se to prolongira do ispunjavanja uslova“, rekao je Živković.

On je kazao da su potvrđene teze DPS-a da Crna Gora nije bila spremna za održavanje popisa, kao i da je Vlada Dritana Abazovića insistiranjem da se popis održi bez uslova željela da sprovede popisnu prevaru.

„Potvrđena je i naša teza da je neophdono odložiti popis, zbog neispunjenosti uslova i pretpostavki, kao i zbog činjenice da nijesu ispunjeni osnovni kontrolni mehanizmi koje je opozicija imala 2003. i 2011. godine“, rekao je Živković.

Kako je naveo, da je to tačno potvruđuje i namjera Spajićeve Vlade da odloži popis za mjesec i otvori dijalog na temu uspostavljanja uslova za njegovo održavanje.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije