fbpx
NaslovnicaCrna GoraZdravstveni sistem održan i osnažen

Zdravstveni sistem održan i osnažen

Podgorica, (MINA) – Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) proteklih devet mjeseci pravovremenim epidemiološkim mjerama i odgovornim pristupom uspjelo je u najvećoj mjeri da sačuva živote i zdravlje građana, održi i osnaži zdravstveni sistem.

To je ocijenjeno na posljednjoj sjednici NKT-a, kojom je predsjedavao predsjednik tog tijela Kenan Hrapović.

„To tijelo je u devet mjeseci uspjelo da organizuje besplatan povratak građana iz inostranstva i odlazak stranaca iz Crne Gore, obezbijedi dodatnu medicinsku opremu, organizuje novčane i robne donacije, koordinira pomoć građanima i privredi u prevazilaženju posljedica pandemije“, navodi se u saopštenju.

Iz NKT-a su kazali da je zdravstveni sistem sve vrijeme pandemije pokazivao i sada pokazuje sposobnost, održivost i visoki nivo profesionalnosti zdravstvenih radnika.

„NKT je održalo 81 sjednicu, dalo na predlog Instituta za javno zdravlje saglasnost na 136 naredbi Ministarstva zdravlja“, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da je pomoć privredi i građanima za prevazilaženje posljedica pandemije premašila 50 miliona EUR.

„U Crnu Goru su se aktivnostima nadležnih operativnih štabova vratile hiljade naših građana, uz istovremeno organizovani odlazak stotina stranaca iz naše zemlje“, kaže se u saopštenju.

NKT je, kako se navodi, obezbijedilo 280 respiratora koji su dostupni.

Iz tog tijela rekli su da je popunjenost COVID bolničkih kapaciteta u ovom trenutku ispod 60 odsto.

„Na račun NKT-a uplaćeno je 8.153.890 EUR i 75.971 dolara donacija, a potrošeno je 3.069.269 EUR, pri čemu su svi detaljni izbještaji o prihodima i rashodima dostupni javnosti“, navodi se u saopštenju.

Iz NKT-a su kazali da je preostali novac – 5.084.620 EUR i 75.971 dolara namijenjen za izgradnji Klinike za infektivne bolesti.

„Putem kontakt adrese elektronske pošte [email protected] NKT je razmijenilo više od sedam hiljada poruka sa građanima i pravnim subjektima u Crnoj Gori i inostranstvu“, dodaje se u saopštenju.

Iz NKT-a zahvalili su svim donatorima na iskazanoj društvenoj odgovornosti, kao i zdravstvenim radnicima i zaposlenima u sistemu zdravstva, pripadnicima službi bezbjednosti i svim članovima operativnih štabova na požrtvovanju i odgovornom radu.

„U skladu sa činjenicom da ministru zdravlja izborom nove Vlade prestaje mandat, Hrapović je donio danas rješenje o prestanku rada NKT-a“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije