fbpx
NaslovnicaCrna GoraZatražili da Vlada smijeni Lazovića

Zatražili da Vlada smijeni Lazovića

Podgorica, (MINA) – Koalicija Za budućnost Crne Gore zatražila je od Vlade da smijeni pomoćnika direktora Uprave policije Zorana Lazovića.

Predsjednik Ujednjene Crne Gore Goran Danilović na konferenciji za novinare kazao je da Vlada to može uraditi za 24 sata, ne čekajući raspisivanje konkursa i izbor novog direktora Uprave policije.

„Tažimo od naše Vlade, koja je dobila našu podršku, i pored svega što se u međuvremenu dešavalo, da razješi Lazovića. To je čovjek koji nigdje, sem u režimu Demokratske partije socijalista (DPS), ne bi mogao biti na toj funkciji“, rekao je Danilović.

On je naveo da se konkursu za izbor direktora Uparave policije raduju.

„To ne znači da ćemo kao pobjednička koalicija i dio pobjedničke priče trpjeti da nam bilo koji pomoćnik direkora Uprave policije šalje političke ii bezbjednosne poruke na ovaj ili na onaj način“, kazao je Danilović.

On je kazao da vršilac dužnosti direktora Uprave policije (Vesko Damjanović) obavlja taj posao u punom kapacitetu, onoliko dugo koliko Vlada to želi.

“Ako ne želi da radi svoj posao, onda treba da podnese ostavku, ili da bude razriješen. Ako može trenutni vršilac dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) da razriješi četiri načelnika, onda nemojte nam objašnjavati da to ne može da učini Damjanović”

Prema riječima Danilovića, “njegovo odbijanje može trajati samo do prve naredne sjednice Vlade”.

Danilović je rekao da njihova koalicija poštuje zakone i predlaže Vladi da iste te zakone poštuje i primjenjuje u punom kapacitetu.

„Nema nikakve potrebe da se Vlada, koja ima podršku 41 poslanika, izvinjava u sprovođenju svoje politike pojednicima koji su duboko involvirani u kriminalni milje Crne Gore“, kazao je Danilović.

On je naveo da traže od Vlade, kao pobjednička koalicija, da dobiju Draft izmjena i dopuna Zakona o untrašnjim poslovma i „da one idu u pravom smjeru“.

„Nedopustivo je da Uprava policije funkcioniše van Ministarsva unutrašnjh poslova. Nedopustivo je i znamo kao se vraća pod političku kontrolu“, kazao je Danilović.

On smatra da su njihovi predlozi pobjednički.

Lider Demokratskog fronta Milan Knežević kazao je da su zaključili da Vlada nije spremna da krene u demontažu pravosuđa i da će dati Vladi rok od mjesec da sama inicira izmjene i dopune Zakona o Tužilaštvu.

On je kazao da imaju model, koji u potpunosti zakonito, demokratski i u skladu sa standardima Evropske unije, može da “eliminiše sve ljude koji su se prikazali kao glavni saradnici i izvršioci naloga Mila Đukanovića i Duška Markovića”.

„Te izmjene i dopune Zakona o tužilaštvu bi u značajnoj mjeri morale da tretiraju sastav Tužilačkog savjeta, njegove nadležnosti, ali i jasan odnos prema izvještajima glavnog specijalnog tužioca koji bi se razmatrali u Skupštini“, kazao je Knežević.

Kako je naveo, u ovom trenutku, bez ikakve izmjene i dopune Zakona o tužilaštvu, stekli su se uslovi da se konstatuje prestank mandata Ivici Stankoviću na mjestu vršioca dužnost vrhovnog državnog tužioca.

„Zašto to neko ignoriše – to je pitanje i za pralamentarnu većinu i za Vladu“, rekao je Knežević.

Prema riječima Kneževića, od maja Stanković je u formi “vanrednog vršioca dužnost vrhovnog državnog tužioca i nije imao pravo da obavlja tu funkciju“.

On je pitao zašto Tužilački savjet nije konstatovao to, shodno odredbama Zakona.

„To je još jedan od razloga zbog čega moraju da iniciraju izmjene i dopune Zakona o tužilaštvu, ukoliko to ne bude željela da radi Vlada“, rekao je Knežević.

On je rekao da je koalicija Za Budućnost Crne Gore spemna da inicira izmjene i dopune Zakona o Tužilaštvu i da ostavi Vladi prostor da u narednih mjesec, u konsultaciji sa njima, donesu najbolje rješenje iz te oblasti.

„Ukoliko to Vlada ne uradi u narednih mjesec, naša koalicija će inicirati te izmjene i dopune Zakona, jer smo se obavezali pred građanima da ćemo demonirati tu institucionalno političko kriminalnu hobotonicu koja je okupirala čitavu Crnu Goru“, kazao je Knežević.

Knežević je naveo da već imaju pripremljena zakonska rješenja i jasan model kako bi to trebalo da se implementira

Najčitanije

Remi Budućnosti, Elektroprivreda ubjedljiva

Podgorica, (MINA) - Šahisti Omladinca remijem protiv Budućnosti obilježili su prvo kolo Premijer lige...