fbpx
NaslovnicaCrna GoraZa Zapadni Balkan nema boljeg puta od integracija

Za Zapadni Balkan nema boljeg puta od integracija

Podgorica, (MINA) – Za Zapadni Balkan nema boljeg puta od integracije, ocijenio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović i dodao da se nada da će nove evropske strukture nastaviti sa politikom proširenja.

On je primio ministra vanjskih poslova Finske Peka Havista koji je boravio u posjeti Crnoj Gori.

Đukanović je istakao da je zadovoljan posjetom finskog ministra tokom predsjedavanja te zemlje Savjetu EU, što je dodatni znak ohrabrenja.

On je ukazao je na izvjesno usporavanje tog procesa u poslednjoj godini i naglasio da je potrebno dinamiziranje pridruživanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji u cilju prevazilaženja zaostajanja i posljedica na ekonomski i demokratski razvoj.

„Ako ozbiljno mislimo da izvlačimo Zapadni Balkan iz zaostajanja, nema boljeg puta od integracije“, kazao je Đukanović i istakao da je to važno za region, ali i za Evropu u cjelini.

On je naveo da se nada da će nove evropske strukture nastaviti sa politikom proširenja i ohrabrujućim ocijenio što Finska kao predsjedavajuća zemlja prepoznaje značaj te politike.

Uz podsticaj za početak pregovora sa zemljama regiona, Đukanović je kazao da su stvoreni uslovi i za otvaranje poslednjeg poglavlja iz pregovaračke agende Crne Gore.

On je ponovio da će Crna Gora nastaviti da u skladu sa preporukama Evropske komisije i dalje vrijedno radi na polju unapređenja vladavine prava, gdje se bilježi ozbiljan progres.

Havisto je potvrdio čvrst stav Finske o potrebi nastavka pregovora sa Crnom Gorom i Srbijom i uključivanja Sjeverne Makedonije i Albanije u te razgovore.

„Zapadni Balkan doživljavamo ključnim dijelom Evrope, naročito u smislu saradnje“, rekao je Havisto i ukazao na konstruktivnu ulogu Crne Gore koja je primjer saradnje i promoter dobrosusjedskih odnosa.

On je pozdravio i uspješno članstvo Crne Gore u NATO sa kojim Finska ima izuzetno dobru saradnju.

Kako je saopšteno, sagovornici su istakli značaj frekventnog političkog dijaloga između dvije države i kontinuiranu podršku Finske na političkom i ekspertskom nivou u procesu savladavanja izazova na putu usvajanja evropskih standarda.

„Ohrabreno je intenziviranje saradnje u oblasti ekonomije, energetike, posebno u oblasti obnovljivih izvora energije, životne sredine i obrazovanja i snažnije prisustvo finskih investitora, zbog transfera znanja i standarda koji su na najvišem nivou u toj državi“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije

Remi Budućnosti, Elektroprivreda ubjedljiva

Podgorica, (MINA) - Šahisti Omladinca remijem protiv Budućnosti obilježili su prvo kolo Premijer lige...