fbpx
NaslovnicaCrna GoraZa upis na Policijsku akademiju prijavio se 221 kandidat

Za upis na Policijsku akademiju prijavio se 221 kandidat


Podgorica, (MINA) – Na konkurs Policijske akademije za upis 16. generacije polaznika prijavio se 221 kandidat, saopšteno je iz te obrazovne ustanove.

Direktor Akademije Boban Šaranović kazao je da veliki broj prijava pokazuje da je ta ustanova, zbog uslova tokom školovanja i kasnijeg zaposlenja polaznika u Upravi policije, atraktivna za mlađu generaciju.

„A preko 200 prijava mladih ljudi koji policijski posao vide kao način života i kao jedan vid poštovanja svoje zemlje, govori u prilog tome“, dodao je Šaranović.

On je kazao da je ove godine, zbog situacije sa pandemijom koronavirusa, Akademija zainteresovanim kandidatima omogućila da se prijavljuju i da dostavljaju potrebnu dokumentaciju putem pošte ili elektronskog upisa.

„Upravo u cilju bezbjednosti zaposlenih i kandidata, napravili smo novi sajt, modernog izgleda, preko kojeg se i vršio elektronski upis“, rekao je Šaranović.

Kako je kazao, kandidati su ispunjavali aplikacioni obrazac i učitavali traženu dokumentaciju putem sajta, i na taj način su se prijavljivali na konkurs, a radi lakšeg snalaženja prilikom elektronskog upisa pripremljen je video sa detaljnim uputstvima.

Šaranović je istakao da, od ukupno prijavljenih kandidata za školovanje po obrazovnom programu za zanimanje policajac/ka, 35 odsto čine djevojke.

„Što se tiče strukture prijavljenih kandidata, treba napomenuti da, od ukupno prijavljenih kandidata, 77 ili 35 odsto čine djevojke. Najveći broj prijavljenih kandidata je iz Podgorice – 67, iz Bijelog Polja 37 i iz Nikšića 31“, naveo je Šaranović.

Prema njegovim riječima, kada je riječ o primorskim gradovima, najveći broj prijavljenih kandidata je iz Bara – 13, iz Budve i Herceg Novog po četiri, Kotora dva i iz Tivta i Ulcinja po jedan.

„U sjevernim opštinama najveći broj prijavljenih, osim Bijelog Polja, dolazi iz Rožaja – 19, iz Mojkovca sedam, Berana šest, a iz Pljevalja četiri“, dodao je Šaranović.

Akademija je, prema ocjeni Šaranovića, kako zbog uslova koje nudi tokom školovanja, tako i zbog kasnijeg zaposlenja polaznika u Upravi policije, atraktivna za mlađu generaciju.

Kako je naveo, preko 200 prijava, i činjenica da za 50 mjesta konkuriše gotovo četiri puta veći broj kandidata, omogućava im da izaberu kvalitetan kadar.

Šaranović je pojasnio da kandidati koji su predali nepotpunu dokumentaciju imaju rok da je dopune najkasnije pet dana prije početka testiranja, odnosno do 10. septembra.

Početak testiranja kandidata planiran je za 15. septembar, a biće sprovedeno u skladu sa savjetima i preporukama Instituta za javno zdravlje.

Kandidati koji zadovolje tražene kriterijume, svoje dvogodišnje školovanje na Akademiji će započeti tokom novembra.

Najčitanije