fbpx
NaslovnicaCrna GoraZa ljudska prava mora se boriti u kontinuitetu

Za ljudska prava mora se boriti u kontinuitetu

Podgorica, (MINA) – Međunarodni dan borbe protiv homo/bi/transfobije podsjetnik je da se za ljudska prava mora boriti u kontinuitetu, poručili su iz LGBT Foruma Progres i LGBTIQ Socijalnog Centra.

Oni su kazali da svakog maja, ILGA-Europe, krovna evropska mreža LGBTI organizacija, objavljuje Duginu mapu, odnosno sistem rangiranja evropskih država na osnovu postojećeg zakonodavnog i normativnog okvira u kontekstu ljudskih prava LGBTI osoba.

„Kada je ovogodišnja mapa u pitanju, primjer Crne Gore je jasan pokazatelj da se za ljudska prava LGBTI osoba moramo boriti u kontinuitetu i da ne možemo dopustiti bilo kakav vid nazadovanja“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da su stagnacija na usvajanju novih zakonskih rješenja, neadekvatna implementacija postojećih i odlaganje donošenja svrsishodnih javnih politika, samo neki od prepoznatih problema u kontekstu Crne Gore.

“Od 48 zemalja obuhvaćenih mapom, Crna Gora je zabilježila najveći pad u odnosu na prethodnu godinu od čak 13,23 odsto, odnosno devet pozicija (sa 12. na 21. mjesto)“, kaže se u saopštenju.

Ocjenjuje se da je razlog pada činjenica da Crna Gora nije usvojila novi akcioni plan za ravnopravnost (LGBTI Strategiju) niti unaprijedila politike o azilu i zločinima iz mržnje.

“Dodatno, ukazano je i da većina zemalja kandidata za pristupanje Evropskoj uniji, među kojima je i Crna Gora, zaostaje u ispunjavanju obaveza, odlaže uvođenje zakonskih propisa čime se građani sve više dovode u rizik od negativnih reakcija i podrivanja osnovnih prava“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da izvještaj ILGA-Europe za prošlu godinu detaljnije prikazuje stanje po kategorijama i ističe jačanje govora mržnje prema LGBTI zajednici i nedostatak podrške ključnim servisima.

Iz LGBT Foruma Progres i LGBTIQ Socijalnog Centra su istakli da je od posebnog značaja da Crna Gora usvoji što kvalitetniju LGBTI Strategiju za budući period.

„Koja će u potpunosti da bude usklađena sa međunarodnim principima i standardima, te u cjelosti poštuje propisanu metodologiju Vlade, kako bi se osiguralo da LGBTI osobe u osjete snažne pozitivne promjene“, kaže se u saopštenju.

Podsjeća se i na činjenicu da je evaluacija prethodne LGBTI Strategije (2019–2023) ukazala na brojne probleme i propuste u njenom kvalitetu, sadržaju, implementaciji i učinkovitosti, što se, kako se dodaje, ne smije ponoviti.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Sabaljenka pobjendica US Opena

Podgorica, (MINA) - Bjeloruska teniserka Arina Sabeljenka pobjednica je US opena. Ona je u Njujorku,...