fbpx
NaslovnicaCrna GoraVujović: Prirodno da partije državne vlasti odu u opoziciju u Podgorici

Vujović: Prirodno da partije državne vlasti odu u opoziciju u Podgorici

Podgorica, (MINA) – Partije državne vlasti izgubile su na lokalnim izborima i treba da odu u opoziciju u Podgorici, ocijenio je jedan od lidera Evropskog saveza Ivan Vujović, dodajući da će taj savez maksimalno doprinijeti da se vlast formira u skladu sa izbornom voljom građana.

Vujović je kazao da je izborna volja građana – građanska, moderna i evropska Podgorica, kao i funkcionalna i odgovorna vlast, „za razliku od odlazeće – najgore u istoriji Podgorice“.

„Rekao samo šta je jedino prirodno kada je u pitanju formiranje gradske vlasti da se desi – da oni koji su izgubili, a to su partije državne vlasti, odu u opoziciju, a oni koji su tu vlast srušili i na toj platformi dobili oko 60 osto glasova građana formiraju vlast“, naveo je Vujović u intervjuu Agenciji MINA.

Kako je dodao, kakva god politička kombinatorika da se desi u Podgorici, pa čak i ona neprincipijelna, to ne mijenja činjenicu da je ova vlast izgubila izbore u Glavnom gradu i legitimitet da bude i državna vlast.

„Građani žele promjene, to je suština, i taj trend ništa neće zaustaviti“, istakao je Vujović.

Na pitanje da li se može očekivati da se koalicije Pokreta Evropa sad (PES) i Demokrata, Za budućnost Podgorice i lista Za bolju Podgoricu dogovore i formiraju vlast u Glavnom gradu, on je odgovorio da u crnogorskoj politici ne treba isključiti nijedan scenario, pa ni taj.

Vujović je rekao da, ipak, vjeruje da oni koji žele ozbiljno i dugoročno da se bave politikom moraju da slijede neka bazična politička i demokratska pravila.

„Ako je aktuelna vlast ubjedljivo poražena od onih koji su protiv te vlasti i koji su tu vlast srušili neposredno uoči izbora, onda je jedino logično i odgovorno pred građanima koji su vas glasali da tu činjenicu poštujete i da se spram nje i ponašate“, kazao je Vujović.

On smatra da je sve drugo štetno, prije svega za građane Glavnog grada, potom za demokratiju, a na kraju i u političkom smislu za one koji bi donijeli takvu odluku.

Upitan da li se može desiti da ne dođe do dogovora o formiranju vlasti u Podgorici, Vujović je ponovio da nijedan scenario ne treba isključiti s tim što bi, kako je rekao, to bilo ekstremno neodgovorno prema građanima Podgorice.

On vjeruje da bi oni koji bi tome doprinijeli bili žestoko kažnjeni na novim izborima.

„Evropski savez će kao politički subjekat koji je, nastupajući prvi put u ovom formatu, zabilježio odličan rezultat i četiri i po hiljade čistih glasova, i konkretnim aktivnostima dati maksimalan doprinos da se vlast formira u skladu sa izbornom voljom građana“, poručio je Vujović.

On je, odgovarajući na pitanje da li je Evropski savez do sada od nekog političkog subjekta dobio poziv za razgovore o formiranju gradske vlasti, kazao da treba imati u vidu da izborni proces još nije formalno okončan i da vjeruje da će nakon što se to desi i postizborni proces biti dinamiziran.

Prema riječima Vujovića, Evropski savez, kao jedan od suštinskih pobjednika ovih izbora, imaće svoj predlog i koncept kako bi nova gradska vlast trebalo da izgleda.

„Naravno, naš tim koji je na sjajan i dostojanstven način iznio izbornu kampanju na čelu sa Borisom Mugošom, će biti spreman za razgovore kako bismo, na bazi demokratskih i političkih principa na koje smo ukazali, radili na formiranju nove gradske vlasti“, naveo je Vujović.

Odgovarajući na pitanje da li bi Evropski savez, u slučaju da se o formiranju vlasti u Glavnom gradu dogovore lista Za bolju Podgoricu i Demokratska partija socijalista, bio spreman da podrži Luku Rakčevića za gradonačelnika, Vujović je kazao da licitiranje imenima i pozicijama kao jedino relevatnim nije dobar put.

Kako je rekao, da bi se formirala odgovorna vlast, u skladu sa voljom građana, moraće se napraviti dogovor i sa Evropskim savezom.

On je naveo da imaju svoju političku i programsku ponudu i da vjeruje da su na jedan osoben, krajnje pozitivan i za crnogorske prilike možda neuobičajen način vodili kampanju i time podigli političke standarde na jedan viši nivo.

„Bez bilo kakvih resursa, bez bilo kakvih pritisaka na bilo koga, bez funkcionerske kampanje, bez galame i blaćenja bilo koga, iznoseći svoju viziju i afirmišući naše sjajne ljude sa liste. Ako želimo dobro gradu i diskontinuitet sa lošim praksama, moramo se prvo dogovoriti oko koncepta, programa i vizije razvoja Glavnog grada“, kazao je Vujović.

On je rekao da konkretna kadrovska rješenja na poziciji gradonačelnika i svakoj drugoj u lokalnoj upravi treba da budu rezultanta takvog dogovora i saglasnosti.

„Licitiranje imenima i pozicijama kao jedino relevatnim nije dobar put. Niko personalno ne može biti važniji od interesa i potreba građana Glavnog grada“, istakao je Vujović.

Govoreći o potencijalnim vanrednim parlamentarnim izborima, on je naveo da je već kazao da je državna vlast ubjedljivo poražena na podgoričkim izborima i da to samo po sebi znači da je izgubila legitimitet da vodi državu.

Kako je dodao, da ima imalo odgovornosti u njihovim redovima, već danas bi se razgovaralo o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora.

„Rekao sam da će vladajuća koalicija doživjeti ubjedljiv poraz na podgoričkim izborima i to se obistinilo, kao što će i naredni procesi ići u pravcu daljeg urušavanja vladajućeg populističko-nacionalističko-interesnog aranžmana“, naveo je Vujović.

Kako je kazao, da je porazom u Glavnom gradu delegitimisana državna vlast najbolje govore brojke – PES i Demokrate su sa prošlogodišnjih više od 40 procenata u Podgorici prepolovile svoj izborni rezultat.

„Na kraju sam nosilac liste te koalicije ministar (Saša) Mujović je kampanju vodio sa nosećom tezom da se na podgoričkim izborima brani Vlada Crne Gore“, rekao je Vujović.

S druge strane, kako je kazao, činjenica je i da bivši Demokratski front (DF) nije izgubio na legitimitetu, čak je neznatno i popravio rezultat.

Prema riječima Vujovića, to dovoljno govori o tome ko jača, a ko rapidno slabi u aktuelnoj vlasti.

On je kazao da je, imajući to u vidu, jasno da je nakon ovih izbora Andrija Mandić „zacementirao“ svoju poziciju lidera parlamentarne većine, a da su Milojko Spajić i njegov PES, posebno sada, postali do kraja politički zavisni od Mandića.

„Na lokalnim izborima koji slijede će se pokušati sakriti iza Demokrata, a ne bih isključio scenario da se u nekom narednom izbornom ciklusu, kako bi preživjeli sa par mandata, nađu i na zajedničkoj listi sa bivšim DF-om“, rekao je Vujović.

On je naveo da je abeceda demokratije, kada postoji ovakav pad izborne snage ključnih aktera vlasti u Glavnom gradu, koji čini trećinu Crne Gore, da se vrati mandat građanima i ide na vanredne izbore.

„To mora biti ključni zahtjev opozicije, koji će procesima koji slijede dodatno dobijati na težini“, kazao je Vujović.

Upitan očekuje li da koalicija Za budućnost Crne Gore (ZBCG) insistira na donošenju zakona o agentima stranog uticaja i šta vidi kao glavni razlog za podnošenje takve inicijative, on je rekao da ta koalicija samo sprovodi jasno i otvoreno svoju politiku.

„Njihova politika je prekopirana autoritarna paradigma koja karakteriše režime u Moskvi, Minsku i Beogradu. Oni rade svoj posao i puštaju probne balone kao što je ovaj zakon. Otvaraju i legitimišu temu za koju vjeruju da će, ako ne danas, ono već sjutra biti spremna za prihvatanje“, naveo je Vujović.

Vujović je dodao da oni jedini u ovoj vlasti jačaju, dok ostali značajno slabe, i računaju da vrijeme radi za njih dok traje ova vlast. „Zato su oni, logično, najzainteresovaniji da ona duže traje“.

„Oni znaju da su PES i ostali akteri samo trenutna i prolazna – sezonska pojava do njihovog i formalnog i potpunog prezimanja vlasti”, naveo je Vujović.

To je, kako je rekao, njihov cilj i proces koji se vidi „iz aviona“.

“Zato je vrhunski patriotski cilj svima, kojima je građanska i civilizovana Crna Gora na srcu, da ovu skalameriju od vlasti sruši što prije”, kazao je Vujović.

Prema njegovim riječima, svaki dan trajanja ove vlasti je novi dan štete za Crnu Goru.

“I veći procenat vjerovatnoće da će mjera Crne Gore biti i ovakvi zakoni koje su Mandić i (Milan) Knežević samo isporučili iz Putin-Vučić laboratorije podrivanja evropske budućnosti Crne Gore“, naveo je Vujović.

Prema njegovim riječima, otužno i ekstremno licemjerno djeluju navodni glasovi protiv tog zakona, koji dolaze iz ostatka parlamentarne većine.

„Veće poštovanje imam za poslušnike (Vladimira) Putina i (Aleksandra) Vučića nego za one koji njima služe u Crnoj Gori“, naveo je Vujović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Dolar ojačao prema korpi valuta

Njujork, (MINA-BUSINESS) - Dolar je prema korpi valuta ove sedmice ojačao, druge zaredom, jer...