fbpx
NaslovnicaCrna GoraVojvodić nezakonito smijenjena

Vojvodić nezakonito smijenjena

Podgorica, (MINA) – Viši sud u Podgorici potvrdio je presudu nikšićkog Osnovnog suda kojom je utvrđeno da je bivša rektorka Univerziteta Crne Gore (UCG) Radmila Vojvodić nezakonito razriješena sa te funkcije.

Sud je, prenosi Antena M, konstatovao da je Vojvodić kao rektorka UCG u cjelosti postupala u skladu sa zakonom i Statutom Univerziteta.

Sud je takođe utvrdio da je Ministarstvo prosvjete donijelo rješenje kojim je licenciralo studijski program u Beranama suprotno stavu UCG, koji nije tražio licencu za taj program.

Vojvodić je rekla da su ona i njen advokat Nikola Martinović štitili integritet institucije koju je branila od svojevrsnog “totalitarističKo – fašizoidnog” postupanja Upravnog odbora i Vlade prema ustavno zaštićenoj kategoriji autonomije UCG.

“Tu je, dakle, satisfakcija gladijatorskoj borbi sa Vladom koja se, nažalost, boji autonomije Univerziteta, ali i borbi sa Univerzitetom koji je pokleknuo pred političko –partijskim interesima i pritiscima, koji nije istrajao, uprkos neprikosnovenim pravnim argumentima na svojoj strani i dužnosti da brani standarde visokog obrazovanja braneći tako studenta i kvalitet znanja koji mu garantuje”, kazala je Vojvodić za Antenu M.

Ona je rekla da presuda daje nadu „da stvaramo sistem, a ne režim“.

“Ne može se reći da je pravda zadovoljena dok god se ne suočimo sa ishodom ove presude tamo gdje je beskrupulozno prekršena ustavom zaštićena autonomija državnog univerziteta i gdje se nezakonito djelovalo smjenom rektora koji je tu autonomiju zakonito štitio”, kazala je Vojvodić.

Najčitanije

Donirali preko dvije hiljade EUR Fondaciji Budi human

Podgorica, (MINA) – Addiko banka i njeni zaposleni donirali su 2,4 hiljade EUR Fondaciji...