fbpx
NaslovnicaCrna GoraVlada razriješila Brđanina, Terzić v.d. direktora policije

Vlada razriješila Brđanina, Terzić v.d. direktora policije

Podgorica, (MINA) – Vlada je danas razriješila direktora Uprave policije Zorana Brđanina sa te funkcije i za vršioca dužnosti (v.d.) izabrala načelnika budvanskog Centra bezbjednosti Nikolu Terzića.

Premijer Dritan Abazović je na sjednici Vlade kazao da ne dovodi u pitanje profesionalne kapacitete Brđanina, sa kojim, kako je naveo, ima odličnu komununikaciju na svim mogućim poljima.

„Ne svaljujem krivicu, niti mislim da je Brđanin za nešto posebno kriv, osim funkcionalno, da je zbog dužine svog boravka unutar Uprave policije i obavljanja raznih zadataka, morao da ima informaciju više od svih članova Vlade, računajući i premijera“, naveo je Abazović.

On je kazao da Brđaninu ništa drugo ne stavlja na teret.

Abazović je rekao da su zahvaljujući aktivnosti ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića, kabineta premijera i drugih zaduženih ljudi uspjeli da odblokiraju dostavljanje informacija od Europola.

„Mi smo u specifičnoj situaciji. Prvo, nijesmo mogli da predvidimo kada će akcija suzbijanja narko kartela unutar Uprave policije da počne, kao i u kom političkom momentu će to da počne i da li će aktivnosti parlamenta da se nastave nesmetano“, naveo je Abazović.

On je kazao da ne mogu da dozvole da je
institucija, koja broji preko pet hiljada službenika, u situaciji da je menadžment izgubio autoritet, ili da radi u nepovjerenju sa drugim organima koji sprovode trenutno nasloženije operacije u zemlji.

„To je razlog što sam u razgovoru sa Adžićem zahtijevao da se preduzmu mjere, spreman da preuzmem odgovornost za odluke koje budemo donijeli, iz razloga prostog što Crna Gora ne može da ostane više u kandžama bilo kakvog kriminala“, naveo je Abazović.

On je rekao da je sa Brđaninom obavio korektan razgovor.

„Pitao sam ga da sam podnese ostavku, ne aludirajući time da je on nešto specijalno odgovoran za to što se desilo ili što će se dešavati u Upravi policiji, i omogućavajući na taj način da on unutar strukture obavlja možda i neku drugu dužnost“, dodao je Abazović.

Prema njegovim riječima, Brđanin je rekao da mu to nije prihvatljvo u ovom trenutku.

Abazović je ocijenio da je obrazloženje za razrješenje Brđanina u skladu sa zakonima Crne Gore.

On je kazao da je ponosan na rezultate koje je ostvario Brđanin.

Abazović je dodao da su sa Brđaninom prošli nekoliko faza koje su bile vrlo složene, od dešavanja na Cetinju do drugih koje su se ticale javnog reda i mira, suzbijanja organizovanih kriminalnih grupa i borbe protiv šverca narkotika i kriminala.

„Ako neko hoće da dozvoli zbog zakonskih rješenja da nam kriminal upravlja državom, ja za to nijesam. Neka mene sud i tužilaštvo proganja do beskraja zato što stajem u odbranu Ustava i zakona u Crnoj Gori“, istakao je Abazović.

On je kazao da je Brđanin obezbjeđivao funkcionalnost institucije cijelo vrijeme.

„Ovdje se jednostavno narušilo povjerenje između određenih organa, koji u narednom periodu treba da nastave da sprovode složene akcije“, naveo je Abazović.

Vlada, kako je naglasio, ima obavezu da to povjerenje uzdigne na najveći mogući nivo.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da ne spori razloge koji su navedeni, a tiču se objektivne odgovornosti Brđanina, kao ni one za pokretanje procedure razrješenja.

“Gledajući obrazloženje, smatram da je trebalo do kraja zaokružiti postupak i na osnovu izvještaja Odbora za bezbjednost i odbrane, što je i zakonska procedura, realizovati ovu aktivnost”, naveo je Damjanović.

On je rekao da je trebalo intenzivirati komunikaciju sa parlamentom, imajući u vidu da je predsjednik tog Odbora Milan Knežević član Vijeća za nacionalnu bezbjednost.

“Trebalo je potrošiti još koji dan da i parlament da svoje viđenje. S tom aktivnošću bismo do kraja zaokružili ovu proceduru”, naveo je Damjanović.

Minisar pravde Marko Kovač kazao je da je procedura u vezi sa rješenjem o prestanku mandata Brđanianu može biti upitna sa stanovišta propisa.

„Vjerovatno će biti predmet preispitivanja pred nadležnim sudom“, naveo je Kovač,

Adžić je zahvalio Brđaninu na dosadašnjem radu.

On je kazao da moraju imati funkcionalnu Upravu policije.

Prema riječima Adžića, evidentno je da u ovom trenutku postoji doza nepovjerenja i nefunkcionalnosti institucije.

„Najavljene su ogromne reforme unutar Uprave polcije, biće promjena na gotovo svim pozicijama kada je u pitanju rukovodni kadar“, naveo je Adžić.

On je rekao da je šef Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) Predrag Šuković dao najznačajnije rezultate kada je u pitanju borba protiv organizovanog kriminala, i da je bio jedan od glavnih kandidata da preuzme mjesto direktora
Uprave policije.

„S obzirom na to da smo Šukovića odredili kao ključnu tačku za saradnju sa Europolom, koju mora ostvarivati posredstvom SPO, nemoguće je bilo da ga u potpunosti izuzmemo iz tog sektora, pa smo za v.d. direktora policije do raspisivanja konkursa i imenovanja na puni mandat predložili Terzića“, naveo je Adžić.

On je kazao da je Terzić prošao sve instance policijskog posla, od policajca, do najodgovornijih pozicija u Upravi policije.

„Vjerujem da će Terzić moći da odgovori ovako odgovornoj situaciji pred kojom se Crna Gora, ali prije svega Uprave policije nalazi u ovom momentu“, rekao je Adžić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije