fbpx
NaslovnicaCrna GoraVlada nije istinski posvećena dijalogu

Vlada nije istinski posvećena dijalogu

Podgorica, (MINA) – Vlada, i pored sporadičnih javnih objava, zapravo nije istinski posvećena dijalogu i rješavanju problema, kazali su iz Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP), navodeći da im Vlada do danas nije odgovorila na poziv za nastavak dijaloga o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije naveo je da su prije nekoliko sedmica objavili da će do 12. jula mirno i strpljivo čekati odgovor Vlade Crne Gore na njihov poziv od 11. maja za obnovu dijaloga o spornim odredbama Zakona.

„Do danas nijesmo dobili odgovor od Vlade, čime nam je poslata jasna poruka da Vlada, i pored sporadičnih javnih objava, zapravo nije istinski posvećena dijalogu i rješavanju problema“, kazao je Amfilohije.

Prema njegovim riječima, Vladina ponuda o odlaganju primjene Zakona nikada zvanično nije upućena Mitropoliji i eparhijama Srpske parvoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori, i otuda je ona za njih, “uz sve do sada izrečene pravničke ocjene o njenoj neustavnosti, nepostojeća“.

„Nije na nama da objašnjavamo razloge i uzroke Vladinog, ničim izazvanog, prekida dijaloga kao jedinog puta za rješavanje otvorenih i složenih pitanja između Crkve i države, kao pitanja sveukupnog crnogorskog društva“, kazao je Amfilohije.

On je rekao da će Crkva nastojati da do 30. avgusta ne učestvuje u polemikama i da ne odgovaraju na, kako je naveo, besprizorne napade i komentare čiji je cilj da uključe Crkvu u političku kampanju.

Kako je kazao Amfilohije, borbu za izmjene neprihvatljivih odredbi Zakona o slobodi vjeroispovijesti će, kao i do sada, nastaviti da vode svim dozvoljenim i civilizovanim sredstvima.

„Na taj način, kao i uvijek do sada, neodstupno svjedočimo da Crkvi nije i neće joj biti, bez obzira na želje i namjere nedobronamjernih, mjesta u partijskim obračunima i kampanjama“, poručio je Amfilohije.

Kako je dodao, u posljednje vrijeme, putem društvenih mreža i na druge načine, šire se dezinformacije o stvaranju ”izbornih lista” sa navodnim blagoslovom i podrškom Crkve.

„I ovom prilikom ponavljamo i naglašavamo da se nikakve izborne liste ne formiraju sa blagoslovom, niti bilo ko ima pravo da se na to poziva u javnosti“, istakao je Amfilohije.

On je rekao da Crkva poziva sve građane Crne Gore da izađu na izbore za poslanike u Skupštini i da na njima izaberu i glasaju za one „koji neće donositi i potvrđivati bezakone i anticrkvene zakone u njihovo ime“.

Najčitanije