fbpx
NaslovnicaCrna GoraVlada bez političkih lidera biće autokratska i nedemokratska

Vlada bez političkih lidera biće autokratska i nedemokratska

Podgorica, (MINA) – Buduća Vlada bez političkih lidera biće autokratska i nedemokratska, jer će ministri za svoj rad odgovarati samo mandataru Zdravku Krivokapiću, a ne biračima, smatra predsjednik Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević.

On je rekao da je nakon razgovora sa Krivokapićem i konačnim javnim objavljivanjem koncepta Vlade postalo jasno da će ministri svoj “politički legitimitet da crpe iz lične volje jednog čovjeka koji ih je postavio svojom voljom i izborom”.

“Ministri ne moraju da vode računa o izbornim obećanjima, stranačkim programima, ideologiji zbog čega su građani učestvovali na izborima i birali između više ponuđenih opcija”, naveo je Medojević.

Prema njegovim riječima, Krivokapić ih je obavjestio da partije neće imati mogućnost neslaganja sa nekim njegovim predlogom za ministra.

“Umjesto Vlade snažnog izvornog političkog legitimiteta, jasne i odlučne političke volje dobićemo autokratsku privatnu Vladu, koja će odgovarati onima koji su je formirali”, kazao je Medojević.

On je rekao da je Demokratski front za “kompletnu zamjenu sistema inficiranog korupcijom i kriminalom i izgradnju novog sistema zasnovanog na demokratiji i poštovanju ljudskih prava”.

Medojević smatra da je odnos Krivokapića prema modelu tranzicije vlasti, kao ključnom pitanju budućnosti zemlje, pogrešan, ideološki prevaziđen i opasan.

“Narod traži radikalan raskid sa bivšim režimom. Krivokapić nudi lagane promjene”, poručio je Medojević.

On je rekao da bez bez radikalnih političkih reformi nema demokratije, a bez nje nema vladavine prava.

Prema njegovim riječima, bez vladavine prava nema efikasne ekonomije, a bez efikasne ekonomije nema prosperiteta i normalnog života građana.

“Nema preskakanja koraka. Sve je povezano u jedan složeni društveno politički proces koji se zove tranzicija”, naveo je Medojević.

Najčitanije

dusko knezevic, atlas grupa, pritvor

Kneževiću potvrđen pritvor

Podgorica, (MINA) - Vanraspravno vijeće Višeg suda predsjedniku Atlas grupe Dušku Kneževiću potvrdilo je...