fbpx
NaslovnicaCrna GoraVisok nivo rizika od infekcije koronavirusom u Crnoj Gori

Visok nivo rizika od infekcije koronavirusom u Crnoj Gori

Podgorica, (MINA) – Rizik po zdravlje stanovništva Crne Gore od infekcije koronavirusom trenutno se smatra visokim, što je za jedan stepen viši nivo od dosadašnjeg umjerenog, saopštio je ministar zdravlja Kenan Hrapović.

On je, na sjednici Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, kazao da nema razloga za paniku i da su sve aktivnosti države usmjerene na pravovremen odgovor u odnosu na aktuelnu epidemiološku situaciju sa kojom se suočava cijela planeta.

„Rizik po zdravlje stanovništva Crne Gore od infekcije novim koronavirusom trenutno se smatra visokim, u odnosu na dosadašnji nivo koji je bio umjeren“, rekao je Hrapović, iznoseći procjenu rizika koju je uradio Institut za javno zdravlje (IJZ).

On je kazao da se vjerovatnoća nastanka klastera, odnosno grupisanja obolijevanja od korona virusa u državama Evrope, poput grupisanja u Italiji, smatra visokom.

Kako je naveo Hrapović, pouzdano se zna da jednom nakon importacije, odnosno uvoza virusa iz pogođenog područja, on počinje vrlo lako i brzo da se širi u lokalnoj populaciji.

„Najvjerovatniji razlog leži u činjenici da postoji određeni udio slučajeva sa blagim simptomima koji ne dovode do traženja ljekarske pomoći i/ili asimptomatskih zaraznih slučajeva“, objasnio je Hrapović.

Kako je kazao, njihov porast i broj država izvan Kine koje prijavljuju slučajeve inficiranja sa novim koronavirusom predstavljaju moguće, odnosno, potencijalne izvore infekcije za stanovništvo Crne Gore.

Hrapović je rekao da je povećan broj država i teritorija u Evropi koje prijavljuju obolijevanje, a posebno iz neposrednog okruženja.

Tu, kako je naveo, prije svega misli na Hrvatsku, ali i Sjevernu Makedoniju sa kojima Crna Gora ima bliske saobraćajne i kulturološke veze.

„Široko je uspostavljeno lokalno prenošenje virusa u Italiji sa kojom Crna Gora ima kulturnu i saobraćajnu povezanost, kao i broj pogođenih pokrajina i oblasti koji i dalje raste, što implicira visoku izvjesnost da će se dalje lokalno širenje infekcije u Italiji nastaviti, uprkos intenzivnim i vanrednim mjerama prevencije i suzbijanja“, kazao je Hrapović.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

nto

Očekuju dobru predstojeću ljetnju sezonu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Nacionalna turistička organizacija (NTO) sprovela je kratku anketu u susret ljetnjoj...