fbpx
NaslovnicaCrna GoraVeber: Izbori važan test za demokratiju

Veber: Izbori važan test za demokratiju

Podgorica, (MINA) – Predstojeći izbori biće važan test za demokratiju u Crnoj Gori, kazao je ambasador Njemačke u Podgorici Robert Hajnrih Veber, poručujući da Evropska unija (EU) želi da Crna Gora postane članica i pristupi evropskoj porodici.

On je, na panel diskusiji Predsjedavanje EU 2020: Pogled u budućnost, rekao da Crna Gora treba da pokuša da iskoristi pozitivan zamajac toga što su otvorena sva pregovaračka poglavlja.

„Naredni izbori biće jako važan test za demokratiju u Crnoj Gori“, naveo je Veber.

On je istakao da su sljedeće četiri godine veoma važne i da će naredna vlada biti u poziciji da zatvori što više poglavlja i što više približi zemlju članstvu u EU.

Veber je poručio da EU želi da Crna Gora postane članica i da Crna Gora treba da ispuni kriterijume i pokaže da pripada evropskoj porodici.

On je kazao da je doprinos ponovnom jačanju Evrope veliki izazov predsjedavanja Njemačke Savjetom EU.

„U programu oporavka moramo da ojačamo ekonomije u državama članicama i solidarnost, koju su na početku krize kritikovale neke zemlje“, rekao je Veber.

On je dodao da niko nije mogao da predvidi krizu koja je izazvana koronavirusom i da su nekada odluke morale da se donose brzopleto, a kasnije i da se mijenjaju.

Kako je kazao, osim oporavka Evrope, Njemačka će se tokom predsjedavanja EU baviti i finalizovanjem bregzita i višegodišnjim finansijskim okvirom
Unije, koji je takođe povezan sa tim oporavkom.

„Svjestan sam i znam da je Vlada Njemačke u potpunosti posvećena tome. Nekada su očekivanja od našeg predsjedavanja veoma visoka. Neki se nadaju da sve može da se riješi, ja upozoravam da je to proces“, naveo je Veber.

Glavni pregovarač Crne Gore sa EU, Aleksandar Drljević rekao je da je ključni izazov da izbori budu sprovedeni u fer i demokratskoj atmosferi i da svi akteri treba tome maksimalno da doprinesu.

On je naveo da je osim izbora ključni izazov rješavanje pitanja koje se odnosi na VD stanje u institucijama i da očekuje da to bude riješeno.

„Nakon završetka izbornog ciklusa potrebno je konsolidovati snage i usmjeriti se prema daljem integracionom procesu“, poručio je Drljević.

On je kazao da Crna Gora prednjači u integracionom procesu i da je za 14 godina od obnove nezavisnosti uradila mnogo toga, kroz dva ključna spoljnopolitička prioriteta.

„Mislim da možemo i bolje i to smo kao sistem i pokazali. Brojni su izazovi bili u prethodnom periodu, a Crna Gora je uradila mnogo toga i može još više“, naveo je Drljević.

On je dodao da Crna Gora može da bude zadovoljna sa onim što je urađeno tokom predsjedavanja Hrvatske EU.

Drljević je posebno istakao da je EU pokazala da je politika proširenja i u ovom okolnostima itekako živa.

Ambasador Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić kazao je da članstvo Crne Gore u EU treba da bude kohezioni faktor.

Kako je poručio, Crna Gora treba da nastavi da sprovodi reforme i to će je sigurno dovesti do završetka pregovora i učlanjenja u Uniju.

„Mislim da stvarno treba zapeti. Ne treba se osvrtati na ono pozitivno u izvještajima“, naveo je Grubišić.

On je kazao da je EU tokom krize izazvane koronavirusom pokazala solidarnost, kao i da štiti i spaja.

Predsjednica Crnogorske panevropske unije Gordana Đurovic rekla je da je pred Crnom Gorom još mnogo evropskih zadataka, ali da je država više puta dokazala da kada se politički dobro organizuje da može da ostvari važne evropske korake.

Ona je kazala je da je bez obzira na pandemiju koronavirusa mnogo toga odrađeno onako kako je planirano.

Najčitanije