fbpx
NaslovnicaCrna GoraVCG na međunarodnoj vježbi Adriatic Strike 2021

VCG na međunarodnoj vježbi Adriatic Strike 2021

Podgorica, (MINA) – Pripadnici Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore (VCG), njih osam, učestvuju na međunarodnoj vojnoj vježbi „Adriatic Strike 2021“ koja se izvodi na teritoriji Slovenije.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, vježba će trajati do subote, a pripadnici VCG u njoj učestvuju sa jednim helikopterom Bell 412EPI.

„Pored pripadnika zemlje organizatora, na ovoj međunarodnoj vojnoj vježbi učestvuju i pripadnici vazduhoplovnih snaga 20 drugih zemalja članica NATO i PfP“, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da je cilj vježbe uvježbavanje združenih koalicionih snaga u tehnikama, taktikama i procedurama vazduhoplovnih snaga u vazduhoplovnoj vatrenoj podršci koja se izvodi u urbanim, ravničarskim i planinskim oblastima.

„Ovo je šesta godina kako Vazduhoplovstvo VCG aktivno učestvuje sa vazduhoplovima na ovoj vježbi, kao i prva međunarodna vježba na kojoj izvršavamo letačke zadatke helikopterom Bell 412“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da letačka posada Vazduhoplovstva VCG izvršava širok spektar zadataka planiranih scenarijom vježbe, samostalno i u formaciji sa drugim vazduhoplovima.

„Adriatic Strike 2021“ dio je multinacionalne vježbe „Astral Knight 2021“.

Najčitanije