fbpx
NaslovnicaCrna GoraVantjelesna oplodnja do 55 godina

Vantjelesna oplodnja do 55 godina

Podgorica, (MINA) – Fondacija “I ja imam pravo da budem mama” predložila je da starosna granica žena kojima su obezbijeđena tri pokušaja vantjelesne oplodnje na teret države bude pomjerena sa 44 na maksimalno 55 godina, kao u Evropi.

To je predviđeno izmjenama Zakona o liječenju neplodnosti za ljudsku reprodukciju, koje je pripremila Fondacija uz stručnu pomoć i preporuke Evropske unije i evropskih udruženja za ljudsku reprodukciju.

Direktorica i vlasnica Fondacije Žana Mihaljević kazala je da će se u predlogu naći i doniranje polnih ćelija i embriona, starosna granica liječenja žena i muškaraca u reproduktivnoj dobi, surogat majčinstvo, liječenje matičnim ćelijama i uticaj korona virusa na ljudsku reprodukciju.

“To su samo neke od 20 oblasti koje će se naći u predlogu izmjena Zakona o liječenju neplodnosti za ljudsku reprodukciju, a samim tim i prvi put u zakonskoj legislativi Crne Gore”, kazala je Mihaljević za Dnevne novine.

Mihaljević objašnjava da za svaku od navedenih oblasti treba postaviti pravnu osnovu i o svakoj ponaosob raspravljati u Skupštini kako bi se definisali članovi.

Predlog Fondacije će, kako je kazala, biti i da žene koje planiraju vantjelesnu oplodnju imaju pravo na tri pokušaja kao i do sada, ali da se starosna granica pomjeri sa trenutnih 44 godine.

Predlog Fondacije je da to bude od 49 do 55 godina, kao što je slučaj uEvropi, ali da će to biti ostavljeno timu medicinskih stručnjaka da odluči.

“Briga o potomstvu i liječenje građana koji se susrijeću sa bolešću neplodnosti i dobrobit djece je naš zajednički cilj. Pod sloganom Fondacije ‘Zajedno na putu do beba’ od septembra pokrećemo i SMS donacije parovima i singl osobama kako bismo zajedno pružili finansijsku pomoć u liječenju”, poručila je Mihaljević.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Lekler pobijedio u Ostinu

Podgorica, (MINA) - Vozač Ferarija Šarl Lekler pobjednik je Velike nagrade Sjedinjenih Američkih Država,...