fbpx
NaslovnicaCrna GoraVakcinacija protiv HPV od danas i za dječake od devet do 18...

Vakcinacija protiv HPV od danas i za dječake od devet do 18 godina

Podgroica, (MINA) – Program vakcinacije protiv humanog papiloma virusa (HPV) u Crnoj Gori unaprijeđen je, pa je od danas imunizacija omogućena i dječacima uzrasta od devet do 18 godina, saopštili su iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Iz te zdravstvene ustanove su kazali da je vakcinacija omogućena u više uzrasnih grupa, ali da je primarna ciljna grupa uzrasta od devet do 14 godina.

“Imunizacija se sprovodi i kod djevojčica i dječaka uzrasta od deset do 14 godina života, ukoliko nijesu imunizovani u uzrastu od devet godina, tako da se cijela uzrasna grupa od devet do 14 godina smatra primarnom“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, vakcinacija će se sprovoditi i kod osoba oba pola uzrasta od 15 do 18 godina života, kako bi narednih godina postigli veći broj vakcinisanih osoba starosti od devet do 26 godina.

Iz Instituta su ukazali da je vakcinacija novim preporukama omogućena i za osobe oba pola u uzrastu od 19 do 26 godina života.

„S tim što se ona prvenstveno preporučuje osobama koje do tada nijesu stupile u seksualne odnose i sprovodiće se povremeno u zavisnosti od pokrivenosti vakcinacijom uzrasnih grupa od devet do 18 godina“, pojasnili su iz IJZ.

Iz te zdravstvene ustanove su naveli će povremeno ogranizovati kampanje vakcinacije i u tom uzrastu o čemu će blagovremeno obavještavati javnost, ali da će fokus biti na vakcinaciji mlađih uzrasnih grupa.

Iz IJZ su kazali da vakcinacija djevojčica predstavlja prioritet jer je primarni cilj smanjenje obolijevanja i umiranja od raka grlića materice, i istakli je vakcinacija dječaka značajna jer smanjuje rizik od raka usne duplje i ždrijela, raka anusa, raka penisa i genitalnih bradavica.
Kako su kazali, vakcinacijom djevojčica i dječaka utiču na smanjenje prenosa visoko rizičnih tipova HPV.

„S obzirom da HPV ne bira pol, uvođenjem vakcinacije za dječake želimo i da pošaljemo poruku jednake brige o zdravlju svih članova našeg društva, jer je HPV vakcina ključno sredstvo za sprječavanje širenja HPV infekcija“, dodali su iz IJZ.

Oni su pojasnili da se vakcinacija u Crnoj Gori sprovodi jednom dozom devetovalentne vakcine (HPV9) u uzrasnim grupama od devet do 20 godina, i sa dvije doze u uzrasnoj grupi od navršenih 21 do 26 godina u skladu sa preporukama Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju (NITAG).

Izuzetak su, kako su naveli iz IJZ, imunokompromitovane osobe uzrasta devet godina i stariji koji će se vakcinisati sa najmanje dvije doze u minimalnom razmaku od šest mjeseci.

Iz IJZ su naveli da imunizaciju osoba uzrasta od devet do 18 godina sprovode timovi izabranih doktora za djecu, a za osobe od 19 do 26 godina epidemiološki timovi u domovima zdravlja i Institutu.

Prema njihovim riječima, teško je napraviti preciznu procjenu potreba za vakcinama s obzirom na to da se radi o vakcini koja nije obavezna, odnosno ne postoje kaznene mjere u slučaju da neko odbije ovu vrstu zaštite.

„Zbog toga će se nabavka i distribucija vakcina vršiti sukcesivno, što može dovesti do toga da u kraćim periodima bude manje vakcina na raspolaganju za starije uzrasne grupe“, upozorili su iz IJZ.

Oni su kazali da će vakcinacija stalno biti obezbijeđena za uzrasnu grupu od devet do 14 godina.

„Vakcinacija starijih uzrasta je nižeg prioriteta i sprovodiće se povremeno u skladu sa mogućnostima i dostupnošću vakcina“, navodi se u saopštenju.

Iz IJZ su naglasili da je vakcina protiv HPV-a vakcina protiv raka, da dostupnost i pristupačnost te mjere prevencije u velikoj mjeri zavisi od interesovanja.

Oni su pozvali sve da im pomognu u informisanju o značaju vakcinacije HPV vakcinom u borbi protiv raka.

„Želimo da se protiv malignih oboljenja borimo zajedno i da program HPV vakcinacije u Crnoj Gori bude pozitivan primjer zajedničkog rada na poboljšanju zdravlja“, poručili su iz Instituta.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije