fbpx
NaslovnicaCrna GoraUsvojeno samo jedno dijete

Usvojeno samo jedno dijete

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori je prošle godine usvojeno samo jedno dijete, dok je troje mališana dom pronašlo u hraniteljskim porodicama, saopštio je direktor Dječjeg doma “Mladost“ u Bijeloj, Vladimir Delić.

On je agenciji MINA kazao da trenutno u Domu boravi 68 djece uzrasta od tri do 19 godina.

Delić je objasnio da su djeca raspoređena po polu i uzrastu u sedam vaspitnih grupa i pod stalnim nadzorom vaspitača i medicinskih sestara, dok su kao spoljni saradnici uključeni neuropsihijatar, logoped, kao i profesori različitih struka koji pomažu u učenju.

„Iz Doma je prošle godine usvojeno svega jedno dijete, a troje njih je prešlo u hraniteljstvo kao drugi oblik zaštite“, saopštio je Delić.

On je kazao da je veliko interesovanje, ali i liste čekanja na usvajanje, kako iz Crne Gore tako i inostranstva.

„Najveće interesovanje je za usvajanje djece što manjeg uzrasta, dok je za stariju djecu malo ili nikoliko“, rekao je Delić i istakao da na osnovu Porodičnog zakona mali broj djece smještene u Domu ispunjava uslove da budu usvojena.

Kako je naveo, malo roditelja obilazi i pravi kontakte sa djecom.

Prema riječima Deića, stručni radnici Doma u saradnji sa organom starateljstva, planiraju i trude se da, gdje god postoji mogućnost, uspostave kontakt sa članovima porodice.

„Takođe, gdje postoji mogućnost organ starateljstva planira da nakon boravka u Domu, djecu spoji sa biološkom porodicom ili ih bar približi porodici“, istakao je Delić.

On je naveo da je Dječiji dom „Mladost“ ustanova socijalne zaštite koja se bavi zbrinjavanjem djece lišene roditeljskog staranja i djece čiji je razvoj ometen porodičnim prilikama kao osnovne djelatnosti.

„Pored toga, Dom je kroz transformaciju otvorio i nedostajuće usluge iz oblasti socijalne i dječije zaštite kako na lokalnom, tako na državnom nivou i to Dnevni boravak za djecu sa teškoćama u razvoju, Nacionalnu SOS dječiju liniju i Prihvatilište za djecu žrtve nasilja u porodici“, ukazao je Delić.

U proteklih par godina, kako je dodao, zaposleni su intenzivno radili na pripremi i realizaciji tih projekata od značaja za cjelokupni sistem socijalne zaštite u Crnoj Gori.

„Mnogo posla se uradilo da bi danas bili licencirani pružaoci svih ovih navedenih usluga. D dobili smo sve pohvale i najviše ocjene od najznačajnijih institucija koje se bave dječijom zaštitom“, rekao je Delić.

On je kazao da su u potpunosti prilagodili i rezidencijalni smještaj, a samim tim poboljšali uslove života djece u Domu.

„Uz pomoć naših prijatelja Anderba, Porto Montenegra, Montenegro Golf kluba iz Amerike, Uprave za imovinu Crne Gore i mnogih drugih, materijalni uslovi u Domu su na zavidnom hotelskom nivou“, rekao je Delić.

Funkcionisanje Doma mnogo zavisi od donacija koje su, prema riječima direktora te ustanove, usljed globalne krize mnogo manje u odnosu na prije par godina.

„Ali svakako Dom ima stalnih i vjernih prijatelja, koji u granicama svojih mogućnosti permanentno pomažu funkcionisanje, rad i visok standard pružanja usluge svojim korisnicima“, naglasio je Delić.

Kako je rekao, sve donacije, u materijalnom ili finansijskom smislu, uvjek se upotrebe u srhu i interesu djece, poboljšanju njihovog kvaliteta života i rada zaposlenih.

„Svi donatori sa kojima imamo kontakt (ima i anonimnih) budu komunicirani i obaviješteni zvaničnom zahvalnicom Doma o prispjeću donacije i budu pozvani da budu naši gosti, obiđu nas i imaju uvid u uručenu ili utrošenu donaciju“, kazao je Delić.

On se, u ime djece, zaposlenih i svoje ime, zahvalio svim ljudima, privrednim društvima, pravnim i fizičkim licima, svakom gostu koji iz godine u godinu obilaze Dom, druže se sa djecom, i pomažu djecu i ustanovu.

„Obećavam da ćemo ostati perjanica u sistemu socijalne i dječije zaštite i da ćemo raditi na poboljšanju kvaliteta rada, standarda života djece, kao i na otvaranju novih nedostajućih usluga u oblasti dječje zaštite“, zaključio je Delić.

Najčitanije