fbpx
NaslovnicaCrna GoraUsvojena informacija o upućivanju humanitarne pomoći Ukrajini

Usvojena informacija o upućivanju humanitarne pomoći Ukrajini

Podgorica, (MINA) – Vlada Crne Gore usvojila je informaciju o upućivanju humanitarne pomoći Ukrajini i iz tekuće budžetske rezerve uplatiće 50 hiljada EUR toj državi.

Kako je saopšteno iz Vlade, u diskusiji na današnjoj sjednici naglašeno je da Crna Gora, izražavajući solidarnost sa ukrajinskim narodom, ostaje ujedinjena sa saveznicima u punoj podršci Ukrajini u cilju očuvanja njenih međunarodno priznatih granica.

„Smatrajući obezbjeđivanje pomoći i podrške neophodnim i nužnim izrazom humanosti i saosjećajnosti sa prijateljskim ukrajinskim narodom, Vlada je odlučila da se za tu svrhu iz tekuće budžetske rezerve uplati 50 hiljada EUR“, kaže se u saopštenju.

Iz Vlade su kazali da je obezbijeđena i određena količina humanitarne pomoći u materijalnim sredstvima za zbrinjavanje ugroženog stanovništva.

Kako su naveli, Ministarstvo unutrašnjih poslova je zaduženo da, u saradnji sa Crvenim krstom, opredijeljenu opremu transportuje.

Vlada je utrdila predloge izmjena zakona o obligacionim odnosima, o parničnom postupku i o vanparničnom postupku.

„Predloženim izmjenama se ti zakoni usaglašavaju sa Zakonom o životnom partnerstvu lica istog pola, čime će se stvoriti svi neophodni uslovi za njihovu nesmetanu primjenu nakon što stupe na snagu“, kaže se u saopštenju.

Iz Vlade su kazali da je to posebno važno s obzirom na to da se radi o povezanim zakonskim propisima za koje je nužno obezbijediti međusobnu konzistentnost.

Kako su naveli, usvojena je informacija o potrebi formiranja interresorne radne grupe za analizu i odobravanje nacionalnih odgovora na aktivirane mjere.

U informaciji se navodi da je Crna Gora, kao članica NATO-a, u obavezi da uspostavi sistem kriznog upravljanja koji će biti kompatibilan NATO sistemu odgovora na krize, a koji je definisan priručnikom Alijanse za sistem kriznog upravljanja.

„Interresorna radna grupa će biti formirana na nacionalnom nivou i baviće se analizom aktiviranih NATO mjera i odobravanjem nacionalnih odgovora na aktivirane mjere, čime će biti ispunjena obaveza u NATO sistemu kriznog upravljanja i izvještavanja po tom pitanju“, kaže se u saopštenju.

Vlada je usvojila Program monitoringa životne sredine Crne Gore za ovu godinu.

Iz Vlade su rekli da program obuhvata šest oblasti, i to kvalitet vazduha, alergeni polen suspendovan u vazduh, stanje ekosistema priobalnog mora Crne Gore, sadržaj opasnih i štetnih materija u zemljištu, radioaktivnost u životnoj sredini i buka.

Kako su naveli, za sprovođenje Programa monitoringa obezbijeđeno je 459.737 EUR.

U diskusiji je naglašeno da je realizacija programa monitoringa životne sredine jedan od osnovnih zadataka iz te oblasti, jer rezultati monitoringa čine osnovu za ocjenu ukupnog stanja životne sredine u Crnoj Gori, preporuke u planiranju politike zaštite, kao i izradu godišnjeg izvještaja o stanju životne sredine.

Kako su rekli iz Vlade, rezultati monitoringa životne sredine će poslužiti u definisanju preporuka i mjera koje treba sprovesti u narednom periodu u cilju poboljšanja stanja.

„Monitoring je važan faktor u planiranju politike zaštite životne sredine i pokazatelj potrebe ugradnje principa i načela zaštite životne sredine u razvojne i strateške dokumente drugih sektorskih politika kao što je industrija, poljoprivreda, energetika i drugi“, navodi se u saopštenju.

Iz Vlade su kazali da je donijeta Odluka o izmjenama odluke o bližim uslovima i postupku za isplatu staračke naknade.

Kako su rekli, odlukom se pojednostavljuje procedura, pri čemu se na efikasniji način reguliše realizacija od momenta podnošenja zahtjeva do momenta ostvarivanja prava.

„Takođe, u direktnoj komunikaciji sa strankama skraćuju se procedure čime se ubrzva proces realizacije zahtjeva, smanjuje mogućnost nesporazuma i mogućnost javljanja sudskih procesa“, navodi se u saopštenju.

Vlada je dala saglasnost za finansiranje izgradnje, rekonstrukcije, adaptacije i opremanja sportskih objekata po specifikaciji Uprave za sport i mlade.

Iz Vlade su kazali da je planirano finansiranje 12 projekata, u ukupnom iznosu od 317.663 EUR.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije