fbpx
NaslovnicaCrna GoraUsvajanje zakona o stranim agentima imalo bi pogubne posljedice po civilno društvo

Usvajanje zakona o stranim agentima imalo bi pogubne posljedice po civilno društvo

Podgorica, (MINA) – Strateška grupa za Zapadni Balkan pozvala je međunarodnu zajednicu, a posebno Evropsku uniju (EU), da brzo i odlučno reaguje kako bi se spriječilo donošenje zakona o stranim agentima u Crnoj Gori.

Koalicija Za budućnost Crne Gore (ZBCG) saopštila je ranije danas da hitno treba donijeti novi zakon koji će urediti funkcionisanje raznih stranih agentura koje, kako su naveli, pod plaštom nevladinih organizacija, pokušavaju da utiču na unutrašnju i spoljnu politiku države.

U saopštenju Strateške grupe, koja radi pod pokroviteljstvom Fondacije Heinrich Boll, navodi se da su duboko zabrinuti zbog poziva “pro-Putinove i pro-Vučićeve koalicije” ZBCG, koja je dio crnogorske Vlade i parlamentarne većine, za hitno uvođenje zakona koji targetira “strane agente” u Crnoj Gori.

“Ovaj razvoj događaja predstavlja ozbiljan alarm za budućnosti civilnog društva i demokratskih sloboda u zemlji”, poručili su iz Strateške grupe.

Oni su podsjetili da ZBCG tvrdi, bez dokaza, da određene organizacije, koje djeluju kao nevladine organizacije (NVO), navodno rade kao strani agenti, utičući na unutrašnju i vanjsku politiku Crne Gore.

Iz Strateške grupe za Zapadni Balkan upozorili su da bi usvajanje takvog zakona u Crnoj Gori moglo imati pogubne posljedice po civilno društvo, koje, kako su naveli, već funkcioniše u sve ograničenijem prostoru.

Kako su naveli, predlog ZBCG, koji neutemeljeno tvrdi da NVO djeluju “iznad zakona” i u korist stranih interesa, ukazuje na upozoravajući korak prema praksama koje su daleko od osnivačkih principa EU, prema kojoj Crna Gora teži.

“Vremenski trenutak ovog poteza, upravo tokom Berlinskog procesa, takođe je zanimljiv, jer naglašava jaz između eufemističkih samita i praznih deklaracija i legitimnog nezadovoljstva stvarnim dešavanjima koja pogađaju civilno društvo”, smatraju u Strateškoj grupi za Zapadni Balkan.

Oni su pozvali međunarodnu zajednicu, posebno Delegaciju EU u Crnoj Gori i institucije Unije, kao i demokratske države članice EU i NATO-a, da brzo i odlučno reaguje u odbrani crnogorskih NVO.

“Hitno je potrebna snažna, ujedinjena reakcija kako bi se zaštitio slobodan i nezavisan rad civilnog društva u Crnoj Gori i spriječilo donošenje zakona koji bi ugrozili demokratske vrijednosti, kao što je to viđeno u Rusiji i Gruziji”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da taj predlog, ne samo da prijeti kritičkim glasovima unutar Crne Gore, posvećenim očuvanju ljudskih prava, demokratije i transparentnosti, već i rizikuje da naruši proces EU integracija, koji je nedavno napravio napredak kad je EU dodjelila IBAR Crnoj Gori.

Iz Strateške grupe su naglasili da opasna retorika koju je pokrenula ZBCG podsjeća na već viđene autoritarne mjere u Rusiji i Gruziji, gdje su zakoni o “stranim agentima” strogo ograničili rad NVO sektora, potkopavajući demokratske principe, utišavajući kritičke glasove i ugrožavajući ljudska prava.

Kako su rekli, u Rusiji je zakon o “stranim agentima” uveden 2012. godine, prvobitno bio usmjeren na NVO koje su primale sredstva iz inostranstva.

“Do 2022. godine proširen je na sve pojedince ili grupe koje primaju stranu podršku, označavajući ih kao “strane agente” ukoliko šire informacije ili materijale”, navodi se u saopštenju Strateške grupe.

Kako se dodaje, sličan zakon u Gruziji izazvao je političke nemire početkom ove godine, prisiljavajući organizacije koje primaju više od 20 odsto sredstava iz inostranstva da se registruju kao “agenti stranog uticaja.”

Iz Strateške grupe za Zapadni Balkan su naglasili da je taj zakon praktično zaustavio proces evropskih integracija Gruzije, dodatno izolujući tu zemlju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije