fbpx
NaslovnicaCrna GoraUsvajanje Zakona o predsjedniku direktna prijetnja evropskim ambicijama

Usvajanje Zakona o predsjedniku direktna prijetnja evropskim ambicijama

Podgorica, (MINA) – Usvajanje izmjena Zakona o predsjedniku direktna je prijetnja dugogodišnjim evropskim ambicijama države, ocijenili su šef delegacije Evropskog parlamenta za Crnu Goru Vladimir Bilčik i stalni izvjestilac za Crnu Goru Tonino Picula.

Oni su kazali da su rezultati glasanja prijetnja procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji (EU) i da bi mogli državu gurnuti u dugu političku krizu i ustavni haos.

Bilčik i Picula oglasili su se nakon što su, kako se navodi u saopštenju dostavljenom medijima, poslanici u Skupštini usvojili novi zakon kojim se ograničavaju ovlašćenja predsjednika Crne Gore i nijesu uspjeli imenovati nove sudije Ustavnog suda.

“Ovim putem izražavamo duboko razočaranje neuspješnim pokušajem da se imenuju sudije Ustavnog suda i usvajanjem izmjena Zakona o predsjedniku Crne Gore”, kazali su Bilčik i Picula.

Oni su rekli da su razočarani što hitno mišljenje Venecijanske komisije o izmjenama Zakona o predsjedniku nije uzeto u obzir tokom glasanja.

“Usvajanje izmjena od 41 poslanika vladajuće većine direktna je prijetnja dugogodišnjim evropskim ambicijama Crne Gore, uključujući i poštovanje načela ustavnosti i vladavine prava”, navodi se u zajedničkoj izjavi.

Picula i Bilčik su apelovali na sve političke aktere u zemlji da se uzdignu iznad svojih podjela i odmah ponovno uspostave funkcionalnost demokratskih institucija u skladu s ustavnim načelima.

“Pozivamo političke lidere da ispune očekivanja ogromne većine građana Crne Gore koji podržavaju evropsku budućnost zemlje, tako što će raditi na posvećenosti EU članstvu i ubrzati reforme potrebne za integraciju u EU”, kazali su Bilčik i Picula.

Oni su naveli da, na njihovu veliku žalost, nijedno pregovaračko poglavlje nije zatvoreno u posljednjih pet godina.

Kako su rekli, razvoj političke situacije u Crnoj Gori u nekoliko posljednjih mjeseci doveo je u pitanje poziciju zemlje kao predvodnika procesa pridruživanja EU.

“Zato ovim putem pozivamo na brz politički dogovor kojim će završiti mandat ove vlade bez ikakvih odgađanja i otvoriti put za nove izbore za Skupštinu Crne Gore”, zaključili su Bilčik i Picula.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije