fbpx
18.9 C
Podgorica
August 15, 2022.
NaslovnicaCrna GoraUstavni sud donio opravdanu ali zakašnjelu odluku

Ustavni sud donio opravdanu ali zakašnjelu odluku

Podgorica, (MINA) – Odluka Ustavnog suda da ukine sporne izmjene zakona kojim su nedemokratski, neustavno i nezakonito odloženi lokalni izbori, iako opravdana, donešena je sa velikim zakašnjenjem, smatraju u Centru za demokratsku tranziciju (CDT).

Izvršni direktor te nevladine organizacije (NVO) Dragan Koprivica kazao je da je odluka važna za kredibilitet i dalji rad te nevladine organizacije, naročito jer je sud prihvatio njene argumente koji su se ticali nesklada sa unutrašnjim, ali i međunarodnim pravnim poretkom i standardima.

“Iako je ova odluka Ustavnog suda opravdana, ona je donešena sa velikim zakašnjenjem”, istakao je Koprivica.

Prema njegovim riječima, da je sud reagovao na vrijeme, odmah nakon sporne promjene zakona, mogla se spriječiti nastala šteta, haos u pravnom sistemu ali i simbolične posljedice koje za demokratije imaju ovako nasilni pravni činovi.

Kako je dodao, zabrinjava što u Crnoj Gori postoje političke elite koje su spremne podrivati demokratiju u sopstvenoj državi radi, prema ocjeni Koprivice, najsebičnijih partijskih interesa.

“Ne samo da su se ove elite poigrale sa našim pravnim i političkim poretkom, već su prouzrokovale haos u 14 lokalnih zajednica koje već imaju, ili će brzo imati skupštine bez legitimiteta i nelegalno izabrane predsjednike opština”, kazao je Koprivica.

On je dodao da dodatno zabrinjava to što su, pored poslanika koji su glasali za takvu odluku, krajem prošle godine preostali poslanici koji su joj se protivili, željeli istom pravnom logikom objedinjavati izborne procese.

“Ovom odlukom, dobili smo formalno svjedočanstvo da su političke elite obmanule i Evropsku uniju (EU), jer su, pravdajući se razumnom EU preporukom za objedinjavanje lokalnih izbora, umjesto da to urade na pravno valjan način, napravile haos u sopstvenoj državi”, kazao je Koprivica.

On je naveo da u toj NVO skreću pažnju političkim elitama, da se teško može zamisliti opasniji, ali i čin u kome ima manje patriotizma, od rušenja demokratije i pravnog poretka sopstvene države.

“Neka to imaju na umu kada se sljedeći put odluče na slične političke odluke”, kazao je Koprivica.

On je naveo da ostaje nedoumica šta dalje.

Kako je dodao, ukoliko Ustavni sud ne ponudi rješenje, i do kraja ne uradi svoj posao, najbolje bi to pitanje bilo postaviti onima koji su podigli svoju ruku za takvo rješenje.

“Došli smo u situaciju da je, umjesto ustava i zakona, kako to priliči normalnim društvima, kompletna “sudbina” ovog izbornog procesa u rukama jednog čovjeka – predsjednika Crne Gore”, rekao je Koprivica.

On je naveo da bi, u demokratskom ambijentu, sva dalja postupanja bila dogovorena konsenzusom političkih aktera a “agonija bi bila riješena održavanjem što skorijih lokalnih izbora”.

“Na osnovu narednih postupanja predsjednika će se vidjeti da li je ovo kašnjenje bilo samo posljedica neažurnog rada Ustavnog suda ili je njen cilj baš bio to – koncentrisati kompletnu političku moć, o ovako važnoj temi, u ovako komplikovanoj situaciji, u samo jedan politički centar”, zaključio je Koprivica.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

zgrada predsjednika

Još jedan čin nepoštovanja crnogorskih institucija

Podgorica, (MINA) – Na adresu kabineta predsjednika Crne Gore danas je dostavljeno pismo predsjednika...