fbpx
NaslovnicaCrna GoraUručeni ključevi stanova sudijama i službenicima podgoričkih sudova

Uručeni ključevi stanova sudijama i službenicima podgoričkih sudova

Podgorica, (MINA) – Obezbjeđivanjem potpune finansijske sigurnosti svim sudijama u Crnoj Gori koje nemaju riješeno stambeno pitanje, biće učvršćena sudijska nezavisnost kao preduslov vladavine prava, poručila je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica.

Ispred novosagrađenih zgrada na Starom aerodromu danas su uručeni ključevi stanova sudijama i službenicima sudova sa teritorije Podgorice.

Investicija je vrijedna oko 7,15 miliona EUR, a stanove je dobilo 130 sudija i službenika.

Medenica je kazala da su na primjeru ovog projekta pokazali da sa posebnom pažnjom vrednuju rad službenika, koji su decenije svog radnog angažmana posvetili sudovima i građanima.

„Jedino kada budemo u prilici da svim sudijama u Crnoj Gori, koje nemaju riješeno stambeno pitanje, obezbijedimo finanansijsku sigurnost, možemo smatrati da smo učvrstili nezavisnost sudija kao preduslov vladavine prava“, rekla je Medenica.

Ona je podsjetila da su u septembru 2018. godine položili kamen temeljac za izgradnju stambenih zgrada.

„Nakon nepune dvije godine ponosna sam što mogu zaključiti da je uspješnom saradnjom svih ključnih partnera u projektu prvi put riješeno najznačajnije pitanje za život sudija i službenika u Podgorici. Finansijska nesigurnost ostaće u istoriji sudstva“, istakla je Medenica.

Ona je navela da današnja predaja ključeva ne donosi isključivo rješavanje stambenog pitanja, već ima za cilj da podstakne vlasti da preduzimaju iste aktivnosti u drugim regionima Crne Gore, prvenstveno na sjeveru.

„Zaposleni u sudovima i njihove porodice koje će se preseliti u „Zmaj Jovinu“ ulicu imaće priliku da u stanu proslavljaju ličnu i profesionalnu sreću. Mlade sudije, koje su do sada živjele u zajednici sa roditeljima, konačno su se osamostalile i u ovom smislu“, dodala je Medenica.

Ministar pravde Zoran Pažin kazao je da od crnogorskog pravosuđa čitavo društvo ima velika očekivanja, jer je upravo ono čuvar i zaštinik prava i sloboda, ali i oslonac ukupnog društvenog i ekonomskog napretka.

foto: MINA

Kako je naveo, ta visoka očekivanja podrazumjevaju obavezu društva da obezbijedi pristojan materijalni položaj zaposlenih u pravosuđu.

Pažin je kazao da se podržavanjem ovakvih projekata pokazuje da crnogorsko društvo prepoznaje društveni doprinos i značaj pravosuđa.

„Veoma me raduje da smo u prilici da obilježimo završetak izgradnje dvije stambene zgrade koje će biti dom za 130 porodica sudija, službenika i namještenika iz podgoričkih sudova“, rekao je Pažin.

On je kazao da je uvjeren da ni u teškom ekonomskom periodu koji je pred nama crnogorsko društvo neće zaboraviti na potrebe zaposlenih u pravosudnim institucijama, već da će nastaviti da kroz ovakve i slične projekte štiti integritet i dostojanstvo svih zaposlenih u pravosuđu.

Predsjednica Sudskog savjeta Vesna Simović Zvicer kazala je da su Sudski savjet sa partnerima i cijela Crna Gora učinili značajan korak ka uspostavljanju ravnoteže između očekivanja koje crnogorsko društvo ima od sudija i onoga što bi trebalo da budu zadovoljavajući uslovi rada i života.

„U budućnosti je potrebno napraviti još neke važne korake kako bi sudije u Crnoj Gori imale zadovoljavajuće uslove rada“, poručila je Simović Zvicer.

Uručivanjem ključeva završen je projekat koji su, kroz privatno-javno partnerstvo, realizovali Vlada, Glavni grad, Vrhovni sud, Sudski savjet i Crnogorski fond za solidarnu stambenu izgradnju.

Izvođač radova bila je kompanija „Čelebić“.

Najčitanije