fbpx
NaslovnicaCrna GoraURA: Podrška sindikatima, poslanici da stanu na stranu radnika

URA: Podrška sindikatima, poslanici da stanu na stranu radnika

Podgorica, (MINA) – Premijer Milojko Spajić i njegova Vlada zanemaruju potpisane kolektivne ugovore i time ignorišu obaveze države prema radnicima, saopštili su iz Građanskog pokreta (GP) URA i pozvali poslanike da stanu na stranu radnika.

Iz te partije su kazali da u potpunosti razumiju potrebe i podržavaju zahtjeve sindikata u borbi za njihova prava.

„Tu podršku smo već pokazali na djelu, jer smo podnijeli amandmane na Predlog budžeta za narednu godinu, kojima se omogućavaju sredstva za povećanje plata od deset odsto zaposlenima u prosvjeti“, naveli su iz GP URA.

Iz te stranke poručili su da su spremni da na isti način djeluju kada su u pitanju zaposleni u javnoj upravi i pravosuđu, kao i policijski službenici i zaposleni u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP).

„Kad već Spajić i njegova Vlada zanemaruju potpisane kolektivne ugovore i time ignorišu obaveze države prema radnicima, nadamo se da većina poslanika neće biti spremna da napravi istu grešku. Zato ih i pozivamo da zanemarimo sve političke razlike i stanemo na stranu radnika“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Vlada premijera Dritana Abazovića potpisala kolektivne ugovore sa sindikatima prosvjete, javne uprave i pravosuđa i zaposlenima u Upravi policije i MUP-u, na osnovu kojih su prvi put poslije dužeg vremena povećane plate zaposlenima u tim sektorima od 20 do 30 odsto.

„Pored tog povećanja plata u ovoj godini, trebalo je da uslijede povećanja i u narednoj i 2025. godini za još do deset odsto, međutim, Spajićeva Vlada odbija da to učini i zanemaruje potpisane kolektivne ugovore, čije poštovanje je i zakonska obaveza“, rekli su iz GP URA.

Prema njihovim riječma, Spajić će kršenjem potpisanih kolektivnih ugovora zasigurno izazvati to da država izgubi milionska sredstva zbog tužbi radnika.

„Takođe, on takvim odnosom izaziva i dodatni gnijev zaposlenih, koji sada, kako čujemo, kroz proteste i obustave rada žele da se izbore za svoja prava i primoraju Spajića da ispoštuje ono što mu je obaveza“, navodi se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije