fbpx
NaslovnicaMINA BusinessU drugom kvartalu donošenje podsticajnih mjera u oblasti turizma

U drugom kvartalu donošenje podsticajnih mjera u oblasti turizma

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Donošenje Programa podsticajnih mjera u oblasti turizma za ovu godinu i raspisivanje javnih poziva, planira se u drugom kvartalu, saopštio je ministar turizma, ekologije, održivog i razvoja sjevera, Vladimir Martinović.

„U ovom trenutku se radi na analizi uspješnosti mjera i pripadajućih uslova iz prošlogodišnjeg Programa, na bazi čega će se kreirati novi Program podsticajnih mjera za ovu godinu“, rekao je Marinović u Skupštini odgovarajući na pitanje poslanice Kluba poslanika ZBCG – Nova srpska demokratija, Simonide Kordić.

Kordić je zanimalo koje podsticajne mjere za razvoj turizma planira da primijeni Ministarstvo, kako bi se eliminisali efekti sezonalnosti te privredne grane.

Martinović je objasnio da su budžetom Ministarstva i Nacionalne turističke organizacije (NTO) planirana budžetska sredstva u tu svrhu.

„Precizan iznos sredstava za Program u cjelini, ali i pojedinačno po mjerama, biće definisan u završnoj fazi, kada se precizno utvrdi koje će mjere biti predmet Programa“, naveo je Martinović.

Cilj je da se kroz Program podrži obogaćivanje i unapređenje kvaliteta turističke ponude, u prvom redu opredjeljivanjem podrške za diverzifikaciju turističkog proizvoda kroz podršku različitim oblicima turizma, ali i marketing aktivnosti usmjerene na bolju promociju destinacije.

“Kreiranjem kvalitetno diverzifikovane turističke ponude i održivom valorizacijom potencijala koje naša destinacija posjeduje, ciljano se utiče na smanjenje sezonalnosti i regionalnog disbalansa, stvaraju se preduslovi da Crna Gora bude destinacija sa sezonom koja traje 365 dana. Na taj način se podstiče bolja popunjenost smještajnih kapaciteta, što u krajnjem utiče na generisanje novih radnih mjesta i većih prihoda od turizma”, naveo je Martinović.

On je podsjetio da je u prošloj godini budžet Ministarstva i NTO-a opredijeljen u tu svrhu iznosio 630 hiljada EUR, od čega je budžet Ministarstva iznosio 400 hiljada EUR.

Martinović je najavio i da je, u kontekstu unapređenja ponude kroz energetsku efikasnost, u pripremi Program za podršku unapređenju energetske efikasnosti u hotelskoj industriji i domaćinstvima koji pružaju ugostiteljske usluge.

Za njegovu implementaciju je predviđeno 3,5 miliona EUR iz EU fondova, a riječ je o bespovratnim sredstvima.

Planirana je realizacija Programa u periodu od septembra ove godine do januara naredne.

U realizaciju bi, osim Ministarstva, bili uključeni Ministarstvo energetike i rudarstva i Fond za zaštitu životne sredine (Eko fond).

Glavni cilj programa je veći kvalitet smještaja, povećanje energetske efikasnosti, i/ili povećana upotreba dostupnih izvora obnovljive energije, primjenom novih materijala i tehnologija.

On je, odgovarajući na poslanička pitanja, kazao i da je na 4. april u Crnoj Gori registrovano ukupno 499 hotela, od čega 214 sa četiri zvjezdice, a 37 od pet.

Martinović je ocijenio i da sjever ima izuzetan potencijal za zeleni i održivi razvoj, koji može biti osnov za poboljšanje životnog standarda stanovištva i zaustavljanje depopulacije tog područja, sa konkretnim investicijama u infrastrukturne i ekološke projekte, uz podršku međunarodnih partnera.

„Razvoj sjevera zahtijeva analitičan dokument politike razvoja, kojim će se analizirati stanje, utvrditi ciljevi i prioriteti razvoja, način njihovog postizanja, razvojne specifičnosti, kao i međusobni odnos i zajedničko djelovanje organa državne uprave i drugih nosilaca aktivnosti razvoja“, rekao je Martinović.

Poslanik Socijaldemokrata (SD), Branislav Nenezić, pitao je Martinovića da li ima u planu da predloži Vladi paket mjera za smanjenje negativnih posljedica loše turističke sezone kroz subvencije svim registrovanim izdavaocima smještaja, ugostiteljskim djelatnicima i turističkoj privredi na sjeveru.

Martinović je odgovorio da je usljed nedostatka sniježnih padavina, protekla zimska sezona uticala na loše poslovanje svih pružalaca usluga u turizmu i ugostiteljstvu u sjevernom regionu Crne Gore, što je imalo za posljedicu drastičan pad prihoda.

„S tim u vezi, kako bi pojasnili u kom pravcu će se djelovati po pitanju saniranja posljedica koje su nastale usljed nepovoljne zimske sezone, smatramo važnim da napomenemo da je ovo Ministarstvo tokom prethodne godine sprovelo mjeru podrške kroz javni poziv za nabavku opreme velike vrijednosti u turizmu i ugostiteljstvu, a koja je uspješno realizovana krajem decembra“, rekao je Martinović.

Mjera je podrazumijevala podršku za hotele i sličan smještaj, shodno kojoj su bili predviđeni posebni intenziteti finansijske podrške usmjereni prvenstveno na razvoj manje razvijenih opština, a što se pokazalo kao uspješan vid podrške.

Ukupan vid podrške iznosio je oko 1,5 miliona EUR.

On je najavio da će resorno Ministarstvo i u narednom periodu razmotriti slične modele, po kojima bi se sprovela određena mjera kao vid podrške turističkoj privredi koja prevashodno posluje na sjeveru, a čija djelatnost i poslovanje su tokom zimske sezone 2023/2024 direktno zavisili od vremenskih uslova.

„Uprkos činjenici da je potrebno obezbijediti dodatna finansijska sredstva za ovaj vid podrške, uložićemo dodatne napore da u saradnji sa Ministarstvom finansija i drugim relevantnim institucijama razmotrimo moguću implementaciju određenih mjera podrške, kako bi eventualna predložena mjera bila efikasna i usklađena sa potrebama turističke privrede na sjeveru, a prilikom pripreme naredne zimske turističke sezone“, zaključio je Martinović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Podrška Rezoluciji o genocidu u Srebrenici jedini ispravan stav * Podgorica, (MINA) – Od Crne Gore...