fbpx
NaslovnicaCrna GoraUplatiće 350 hiljada EUR stambenoj zadruzi Odbrana

Uplatiće 350 hiljada EUR stambenoj zadruzi Odbrana

Podgorica, (MINA) – Vlada je usvojila Informaciju o uplati finansijskih sredstava stambenoj zadruzi „Odbrana“ i dala saglasnost Ministarstvu odbrane da se 350 hiljada EUR uplati na žiro-račun te stambene zadruge.

„Namjena sredstava je gradnja stambenog objekta sa 68 stambenih jedinica u naselju Rsojevica u Danilovgradu, prema projektu vrijednom više od pet miliona EUR“, kazali su iz Vlade.

Vlada je u četvrtak, bez održavanja sjednice, a na osnovu saglasnosti većine članova, donijela odluke o izmjenama i dopunama prostorno-urbanističkih planova (PUP) Glavnog grada i opštine Ulcinj.

Navodi se da se Odlukom o izmjeni Odluke o izradi Izmjena i dopuna PUP Glavnog grada propisuje zabrana gradnje u Zoni zaštite II Parka prirode „Rijeka Zeta“ do donošenja Izmjena i dopuna PUP Glavnog grada.

„Koji će kao planski dokument dati detaljnije smjernice za građenje, a sve u skladu sa Studijom zaštite i Odlukom o proglašenju parka prirode „Rijeka Zeta““, kazali su iz Vlade.

Vlada je Odlukom o donošenju Izmjena i dopuna PUP opštine Ulcinj obezbijedila prostorno planske preduslove za realizaciju Ugovora o zakupu zemljišta u državnoj svojini, radi izgradnje solarne elektrane Briska Gora.

„Izmjenama i dopunama PUP-a se predlaže povećanje zone za izgradnju solarne elektrane sa 467 na 925,25 hektara, tj. kapaciteta solarne elektrane sa 118 megavata (MW) na 262 MW“, navodi se u saopštenju.

Utvrđen je Nacrt Izmjena i dopuna PUP opštine Kolašin s Programom održavanja javne rasprave, u trajanju od 15 radnih dana.

„Cilj plana je stvaranje planskih pretpostavki za nove investicije, u skladu sa intencijom države Crne Gore za razvoj turizma i prosperiteta opština Sjevernog regiona“, kazali su iz Vlade.

Vlada je usvojila Informaciju o aktivnostima na sprovođenju Odluke o kriterijumima, načinu i postupku izbora lica koje može steći crnogorsko državljanstvo prijemom radi realizacije posebnog programa ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore, za treći kvartal ove godine.

U Informaciji je navedeno, među ostalim, da su izdata Rješenja o prijemu u crnogorsko državljanstvo za veći dio zahtjeva koji su dobili pozitivno mišljenje agenta za ocjenu međunarodne podobnosti, dok je određeni broj i dalje u proceduri odlučivanja.

“I da prema informacijama dobijenim od licenciranih agenata za posredovanje i dalje postoji veliko interesovanje za ovaj program, na globalnom nivou“, kaže se u saopštenju.

Vlada je usvojila Informaciju o potpisivanju Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva zdravlja i Acıbadem Sağlık Hizmetleri ve Tic. A.Ş.

„Vlade je prihvatila Memorandum o razumijevanju između Ministarstva zdravlja i Acıbadem Sağlık Hizmetleri ve Tic. A.Ş. i ovlastila ministra zdravlja Kenana Hrapovića da, u ime Vlade potpiše Memorandum“, dodaje se u saopštenju.

Memorandumom su, kako se navodi, definisani uslovi saradnje na obuci i usavršavanju crnogorskih ljekara, medicinskih sestara i drugog zdravstvenog osoblja na Univerzitetu Acibadem i njegovim klinikama.

„Memorandum o razumijevanju ne stvara bilo kakvu obavezujuću dužnost u vezi s projektom“, naveli su iz Vlade.

Vlada je usvojila Informaciju o implementaciji Regionalnog stambenog programa i zadužila Upravu za nekretnine da u što kraćem roku izvrši prenos vlasništva za objekte socijalnog stanovanja izgrađene u okviru Regionalnog stambenog programa sa Ministarstva rada i socijalnog staranja na Glavni grad.

„A Glavni grad i opštine Bari Herceg Novi da do donošenja Plana generalne regulacije Crne Gore za izgradnju objekta individualnog stanovanja – socijalnog stanovanja u okviru RHP Projekat MNE8 izgradnja 50 kuća za potrebe korisnika Regionalnog stambenog programa, izdaju Urbanističko tehničke uslove u skladu sa planskim dokumentom višeg reda“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Regionalnim stambenim projektom, koji se sprovodi u 13 opština, predviđena gradnja 907 stambenih jedinica.

„Isporuka građevinskog materijala za 120 stambenih jedinica, gradnja 50 gotovih kuća, Dom za stare u Pljevljima, kupovina stanova u Opštini Herceg Novi sa mogućnošću proširenja projekta i na druge primorske opštine, rekonstrukcija postojećih vojnih objekata – Vojni kompleks „Trebjesa” za potrebe izgradnje Doma za stara i odrasla invalidna lica u opštini Nikšić“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je ukupna vrijednost projekta 27,6 miliona EUR.

Vlada je usvojila Izvještaj o finansiranju projekata i programa nevladinih organizacija (NVO) u prošloj godini.

„U kojoj je navedeno da je, u skladu sa Odlukom o utvrđivanju prioritetnih oblasti i visine sredstava za finansiranje projekata i programa NVO u prošloj godini, za nacionalne projekte izdvojeno ukupno 3.705.589 EUR, i to 2.763.045 EUR za oblasti od javnog interesa i 942.544 EUR u oblasti zaštita lica sa invaliditetom“, kazali su iz Vlade.

Vlada je preporučila ministarstvima i drugim organima državne uprave koji nijesu donijeli odluke o raspodjeli sredstava za finansiranje projekata i programa NVO u ovoj godini, da iste objave u što kraćem roku.

Navodi se da su ministarstva i drugi organi državne uprave zaduženi da javni konkurs za raspodjelu sredstava za finansiranje projekata i programa NVO objave na svojim internet stranicama i portalu e-Uprave do 1. marta, u godini za koju se vrši raspodjela sredstava.

“I da, u cilju efikasnije saradnje sa NVO odluke o raspodjeli sredstava za projekte i programe NVO donose u roku od 90 dana od objave javnog konkursa“, kaže se u saopštenju.

Vlada je dala saglasnost da se popune radna mjesta koja nijesu predviđena Kadrovskim planom za ovu godinu i to u Kabinetu predsjednika Vlade i ministarstvima finansija i prosvjete.

„U okviru kadrovskih pitanja Folker Ce /Volker Zeh/ je postavljen za počasnog konzula Crne Gore u Vajblingenu – Njemačka, sa nadležnošću za pokrajinu Baden-Virtemberg“, navodi se u saopštenju.

Vlada je donijela Odluku o zatvaranju Konzulata u Istanbulu koji je vodio počasni konzul i donijela Odluku o otvaranju Konzulata u Balikesiru, u Turskoj.

Za predsjednika Upravnog odbora Akreditacionog tijela Crne Gore, imenovan je dosadašnji član Upravnog odbora Dragan Vukčević.

Navodi se da je imenovan Upravni odbor Fonda za zdravstveno osiguranje, a za predsjednicu odbora izabrana je direktorica Doma zdravlja Nikšić Ljiljana Adžić, na predlog Ministarstva zdravlja.

Kao članovi Upravnog odbora izabrani su hirurg u Opštoj bolnici „Blažo Orlandić“ Bar Simeun Dragaš, na predlog Ministarstva zdravlja i savjetnica u Direktoratu za državni budžet u Ministarstvu finansija Ljubica Radović, na predlog Ministarstva.

Dodaje se da su kao članovi Upravnog odbora imenovani i predsjednik Glavnog odbora Unije slobodnih sindikata (USSCG) Vukašin Zogović, i Filip Lazović, na predlog USSCG.

„Kao i predsjednik Ljekarske komore Crne Gore Aleksandar Mugoša, na predlog Ljekarske komore i predstavnica zaposlenih u Fondu za zdravstveno osiguranje Vjera Medojević, na predlog Fonda“, dodaje se u saopštenju.

Za generalnog direktora Generalnog direktorata za bilateralne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova, postavljen je Darko Uskoković, dosadašnji vršilac dužnosti generalnog direktora tog direktorata.

Donijeta je Odluka o prenosu prava raspolaganja na nepokretnosti Opštini Pljevlja radi ostvarivanja javnog interesa – privođenja namjeni.

„Odluka se odnosi na djelove više katastarskih parcela u sportsko-rekreacionoj zoni Borovičko jezero, gdje je planirana gradnja fudbalskog terena sredstvima koje je donirao Fudbalski savez Crne Gore“, kaže se u saopštenju.

Vlada je dala saglasnost Jedriličarskom klubu „Delfin” iz Tivta za organizaciju Evropskog prvenstva za olimpijsku klasu Laser Standard i Laser Radial U 21.

Najčitanije