fbpx
NaslovnicaCrna GoraUlazak u EU zavisi od reformi u pravosuđu

Ulazak u EU zavisi od reformi u pravosuđu

Podgorica, (MINA) – Evropska unija (EU) će u potpunosti podržati reforme u crnogorskom pravosuđu, koje su najbitniji korak ka izgradnji pravednog i efikasnog sistema, poručeno je sa sastanka ministra pravde Andreja Milovića i ambasadorke EU u Crnoj Gori Oane Kristine Pope.

Kako je saopšteno iz Ministarstva pravde, Popa je navela da se nada da će do kraja godine Crna Gora ostvariti progres u sprovođenju reformi.

Ona je naglasila da su saradnja i razmjena informacija ključni.

Kako je kazala Popa, iako su ekonomske reforme važne, vladavina prava ostaje temelj bez kojeg nema održivih ekonomskih promjena.

„Reforme pravosuđa su stoga u očima EU najbitniji korak ka izgradnji pravednog i efikasnog sistema u Crnoj Gori“, kaže se u saopštenju.

Popa je navela da je EU posvećena da podrži Crnu Goru u ostvarivanju evropskih standarda.

Milović je istakao da deblokada pravosuđa predstavlja tek početak i da je neophodna dubinska reforma, koja će rezultirati kvalitetnijim pravosudnim sistemom i profesionalnim tužiocima.

„Hitna mjera u tom procesu je preseljenje Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) u staru zgradu Vlade, gdje će zajedno djelovati s budućim Specijalnim sudom i Specijalnim policijskim odjeljenjem“, navodi se u saopštenju.

Milović je kazao da će danas na sjednici Vlade biti povučena odluka o izgradnji Palate pravde na Ćemovskom polju, i da se projekat premiješta na adekvatnu lokaciju u urbanom dijelu grada, gdje bi bili smješteni svi sudovi, osim Specijalnog.

On je istakao da je izgradnja specijalnog zatvora u Mojkovcu jedan od najvažnijih prioriteta, jer bi on služio za izvršenje krivičnih sankcija za djela koja su u nadležnosti SDT, a kojima sudi Specijalni sud.

„Dodatno, naglašena je potreba za osnivanjem suda u Budvi, sudskog odjeljenja u Tivtu, kao i potreba za dodatnim osnovnim sudom u Podgorici“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je, takođe, neophodno ojačati funkciju zaštitnika imovinsko-pravnih odnosa, uz neophodne ustavne promjene.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije