fbpx
NaslovnicaCovid19Ublažene mjere institucionalne izolacije za pomorce

Ublažene mjere institucionalne izolacije za pomorce

Podgorica, (MINA) – Pomorcima koji se vraćaju u Crnu Goru biće olakšane mjere institucionalne izolacije, s obzirom na to da su oni na brodovima već proveli određeno vrijeme u izolaciji, odlučilo je Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT).

Kako je saopšteno iz NKT-a, pomorci koji se iskrcavaju u državama sa stopom aktivnih slučajeva nižom od 25 na 100 hiljada stanovnika i dolaze preko te ili drugih država koje imaju takvu stopu aktivnih slučajeva, po dolasku u Crnu Goru ne moraju da idu u karantin niti u samoizolaciju.

Oni, kako je pojašnjeno, prema procjeni nadležnog epidemiologa, a u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, po potrebi mogu biti uzorkovani i testirani na novi koronavirus.

Pomorcima koji se iskrcavaju u državama sa stopom aktivnih slučajeva nižom od 25 na 100 hiljada stanovnika, a u tranzitu prolaze ili nakon iskrcaja borave u državama koje imaju više od 25 aktivnih slučajeva na 100 hiljada stanovnika, po dolasku u Crnu Goru se smještaju u institucionalne karantine u trajanju od sedam dana.

„Nakon čega se mogu prebaciti u kućnu samoizolaciju do isteka 14 dana nakon povratka“, kazali su iz NKT-a dodajući da će se testiranje na novi koronavirus obaviti ili u karantinu ili u samoizolaciji.

Ista mjera važiće i za pomorce koji se iskrcavaju u državama sa sa stopom aktivnih slučajeva višom od 25 na 100 hiljada stanovnika, bez obzira na to koje će države posjetiti u tranzitu do Crne Gore.

Na sjednici je konstatovano je da su NKT i Vlada u dosadašnjem radu sproveli niz aktivnosti kako bi omogućili crnogorskim pomorcima dolazak u Crnu Goru, kada je bilo potrebno i tranzit preko trećih država, kao i ukrcaj na strane brodove.

„I današnja mjera prema našim pomorcima rezultat je razumijevanja teškog posla kojim se bave – konstatovano je na sjednici uz riješenost da se pojedinačni slučajevi kršenja pravila u karantinima, kakvi su se događali, budu procesuirani odlučno i efikasno“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Siniša Bjeković, koji je prisustvovao sjednici, kazao da nema primjedbi na rad NKT-a, i ukazao na potrebu posebne senzitivnosti u nastavku rada kako ne bi došlo do nejednakog postupanja prema osobama.

NKT je, usvajajući odluku o proglašenju epidemije koronavirusa u Crnoj Gor, konstatovalo je da je to rezultat višemjesečnih napora svih u sistemu.

Kako je saopšteno, NKT je iskazalo zadovoljstvo dosadašnjim kvalitetnim i efikasnim angažmanom cjelokupnog zdravstvenog sistema i svih operativnih štabova.

To je, smatraju u NKT-u, najbolji demanti neargumentovanih i neistinitih tvrdnji iznijetih sa najviših adresa iz regiona, između ostalog i da se u Crnoj Gori navodno obavljaju samo brzi testovi na koronavirus, i da ona nema odgovarajuće laboratorije i resurse za testiranje.

„Naši građani znaju i vide šta i kako radimo, zato i podržavaju u ogromnom procentu, iznad 90 odsto sve ono što su preduzimali i što preduzimaju NKT i Vlada, ali radi međunarodne javnosti saopštavamo da Crna Gora ima najsavremeniju laboratoriju, vrhunske stručnjake i odličnu organizaciju“, kaže se u saopštenju NKT-a.

Prema njihovim riječima, da nije tako, Crna Gora se ne bi uspješno izborila sa epidemijom i bila prva država u Evropi koja je dostigla status bez inficiranih, odnosno Corona Free.

Iz NKT-a su najavili da će do kraja sedmice prezentirati građanima zbirno sve relevantne informacije o medicinskim sredstvima i opremi sa kojima je Crna Gora izašla iz epidemije.

Na sjednici je usvojen i izvještaj Operativnog štaba za upravljanje donacijama, u kojem se navodi da je jutros u devet sati stanje na računu za donacije iznosilo oko 6,26 miliona EUR i oko 76 hiljada USD.

„U skladu sa procjenama Instituta za javno zdravlje, Kriznog medicinskog štaba, kao i za pomoć ugroženom stanovništvu u prethodnom periodu, odlivi su iznosili oko 1,76 miliona EUR“, kaže se u saopštenju.

Najčitanije