fbpx
NaslovnicaCrna GoraU više gradova održane litije

U više gradova održane litije

Podgorica/Nikšić, (MINA) – U više crnogorskih gradova večeras su održane litije i molebani zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Vjernici i sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske, predvođeno mitropolitom Amfilohijem, nakon odsluženog molebana u Hramu Hristovog Vaskrsenja krenuli su u molitvenu litiju ulicama Podgorice.

Nakon litije gradom, vjernici i sveštenstvo vratili su se ispred hrama, gdje se od 20 sati održava svečana Svetosavska akademija, prenosi portal Vijesti.

Amfilohije je istakao da litije treba da budu bez partijskih i nacionalnih obilježja.

Kako je naveo, javljaju mu se mnogi policajci koji ga mole da litije budu samo crkvene.

Govoreći o dešavanjima u podgoričkom naselju Zlatica, Amfilohije je pitao kome smeta trobojka koja “označava slobodu, jednakost i bratstvo”.

On je kazao da kroz litije vaskrsava Crna Gora i njen narod.

“Za sve stradalnike se molimo i nastavljamo ovaj Sabor koji datira još od drevne Duklje”, kazao je Amfilohije.

On je rekao da nije dobro da crnogorska vlast priznaje “lažnu državu Kosovo i odriče se prošlosti”.

“Nije čudo da ti koji se odriču prošlosti donose okupatorske i bezbožničke zakone. To nije zakon o slobodi, nego o porobljenju”, rekao je Amfilohije.

U molitvenom hodu od Saborne crkve, gdje je održan moleban, prošli su građani Nikšića noseći ikone svetitelja i svijeće do Trga Slobode, gdje je održana molitva i besjeda.

Paroh gatački Velimir Kovač rekao je da sa divljenjem gledaju kako građani u Crnoj Gori brane svoja prava, svetinje i crkvu.

„Ne traže da crkva bude privilegovana, nego samo pred zakonom izjednačena sa drugim vjerskim zajednicama“, naveo je Kovač.

Obraćajući se okupljenim građanima, on je kazao da nijesu izašli na ulice ništa da ruše, jer „niko nikada ništa nije srušio sa ikonom i svijećom u ruci, već samo izgradio i popravio“.

„One koje zlonamjerno hoće da ove litije predstave rušilačkim podsjećamo na riječi iz Jevanđelja koje kažu “dajte Bogu božje, a caru carevo” i mi smo izašli na ulicu da to posvjedočimo“, rekao je Kovač.

On je ukazao na to da je crkva iz svih progona kroz istoriju uvijek izašla brojnija, svetija i snažnija, a svi njeni progonitelji otišli u zapećak istorije.

Kovač je rekao da je Sveti Sava uspostavio brojne episkopije, jer se taj svetitelj nije bavio nacionalnim pitanjem, već je bio učitelj puta koji vodi u život vječni.

Protojerej Miodrag Todorović kazao je da posebnu zahvalnost treba iskazati za oko tri hiljade žitelja Vidrovana, udaljenog oko deset kilometra od Nikšića, koji su, predvođeni sveštenikom Draganom Krušićem, pješke došli na litiju uprkos jakoj kiši.

Todorović je rekao da je svetost najveća mjera ljudskog dostojanstva i naveo da se samo u Crnoj Gori ne čuvaju svetinje.

Litije, u znak protivljenja Zakonu o slobodi vjeroispovijesti održane su i u Beranama, Bijelom Polju, Pljevljima, Niksiću, na Žabljaku, Sinjajevini i u Zeti.

Najčitanije

Očekuju interesovanje renomiranih svjetskih kompanija

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Na pretkvalifikacioni tender za dionicu auto-puta Mateševo - Andrijevica očekuje se...

Indeksi porasli