fbpx
NaslovnicaCrna GoraU Podgorici i ovog vikenda vanredna vakcinacija protiv malih boginja

U Podgorici i ovog vikenda vanredna vakcinacija protiv malih boginja

Podgorica, (MINA) – Dom zdravlja Podgorica (DZPG) organizovaće i ovog vikenda vanrednu vakcinaciju MMR vakcinom u Domu zdravlja (DZ) Stara Varoš.

Iz DZPG su podsjetili da je vakcinacija MMR vakcinom obavezna.

“Male boginje su akutno, zarazno, virusno oboljenje koje izaziva virus malih boginja”, kazali su iz DZPG.

Oni su pojasnili da rizik inficiranja virusom morbila imaju osobe koje nijesu preležale male boginje ili nijesu vakcinisane protiv njih.

Kako su saopštili, morbili se uglavnom smatraju bolešću dječjeg uzrasta, ali se mogu javiti u bilo kom životnom dobu, kod nevakcinisanih i osjetljivih osoba.

“Virus malih boginja se vrlo lako širi sa zaraznih na osjetljive osobe, i to najčešće putem vazduha, preko kapljica koje nastaju prilikom kašljanja i kijanja ili direktnim kontaktom sa nosnim ili ždrelnim sekretom zaraženih osoba”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da više od milion djece u svijetu svake godine umire od malih boginja, a nova ozbiljna zdravstvena kriza moze da ugrozi živote djece u većoj mjeri nego korona.

Iz DZ su rekli da se, s obzirom na statistiku o slabim obuhvatima MMR vakcinom u Crnoj Gori i pojavom prvih slučajeva pojave morbila u regionu, ukazuje potreba za hitnom i neodložnom mobilizacijom svih drustvenih činilaca, kako bi izbjegli teške scenarije kakve epidemija može donijeti.

“S tim u skladu, DZPG, u okviru organizacione jedinice Izabrani doktor za djecu, u subotu I nedjelju u prostorijama DZ “Stara Varoš” obaljaće vanrednu vakcinaciju MMR vakcinom”, kazali su iz podgoričkog DZ.

Oni su naveli da se roditelji i staratelji čija djeca nijesu imunizovana mogu javiti od devet do 17 sati, bez prethodnog zakazivanja termina.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije