fbpx
NaslovnicaCrna GoraU Podgorici do 11 sati glasalo 20,1 odsto birača

U Podgorici do 11 sati glasalo 20,1 odsto birača

Podgorica, (MINA) – U Podgorici je do 11 sati glasalo 20,1 odsto birača, odnosno oko 28,8 hiljada građana, saopštili su iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

Predstavnik CDT-a Goran Delić, u uživo uključenju na You Tube kanalu CDT-a, rekao je da je 2018. godine u istom periodu glasalo 20,8 odsto birača.

Programska direktorica CDT-a Milica Kovačević ukazala je da nije u funkciji sajt biraci.me.

“Smatramo da je aposlutno neprihvatljivo da sajt ne radi na dan izbora, na kojim pravo izbora ima oko 350 hiljada građana. Upućujemo građane na kol /call/ centar Ministarstva unutrašnjih poslova 19820”, rekla je Kovačević.

Ona je kazala da su nove nepravilnosti razlčitog tipa.

“Imamo u krugu biračkog mjesta 21c u Zagoriču propagandi materijal na udaljenosti manjoj od 100 metara. Na biračkom mjestu broj 26 biraču je omogućeno da glasa sa isteklim pasošem”, navela je ona.

Prema riječima Kovačević, na biračkom mjestu 52 u Podgorici birački odbor bio je u nepotpunom sastavu prilikom otvaranja.

Ona je kazala da se predsjednik pojavio poslije devet sati i da takvih primjera ima više.

“Na biračkom mjestu 67 u Podgorici glasačka kutija nije propisno zapečaćena, a to je naknadno urađeno. Zabilježeni slučajevi i javnog glasanja pa su birački odbori poništili te listiće”, kazala je Kovačević.

Ona je rekla i da na biračkom mjestu broj 4c uređaj za elektronsku indetifikaciju ne radi od početka glasanja.

“Ključni problem ostaju u Šavniku, tamo dva biračka mjesta nijesu otvorena zbog sporenja glasanja biračima koji su nedavno upisani u spisak”, kazala je Kovačević.

Ona je rekla da je u Bijelom Polju na biračkom mjestu broj dva na samom početku glasanja, nije pokazano da je glasačka kutija prazna.

“Nije popunjen kontrolni list prije glasanja prvog birača, a glasačka kutija je otvorena nakon ubacivanja prvo listića a nakon toga je zapečaćena”, dodala je Kovačević.

Dodala je da su imena birača glasno izgovarana na biračkom mjestu broj četiri u Bijelom Polju.

“Imamo slučajeve gdje nijesu prisutni članovi biračkog odbora ili njihovi zamjenici”, rekla je Kovačević.

Ona je kazala da su na biračkom mjestu broj 33 zahtjevi za glasanje putem pisma, popunjavani na samom biračkom mjestu što znači da nijesu mogli biti potpisani od birača.

“Imamo i jedan slučaj povredu tajnog glasanja, jer je bračnom paru omogućeno da zajedno bude iza paravana”, dodala je Kovačević.

Govoreći o nepravilnosti iz Zete, Kovaćević je navela da nije ispoštovana procedura za prijavljivanje glasanja putem pisma.

“Slučno kao u Bijelom Polju. Na biračkim mjestima 13 i četiri zabilježeni su slučajevi korišćenja mobilnih telefona”,rekla je Kovačević.

Ona je rekla da je u Pljevljima na biračkom mjestu 71 ne radi uređaj za elektronsku idnetifikaciju pa se identifikacija birača obavlja vizuelno.

“U ostalim opštinama nijesu utvrđene veće nepravilnosti osim što je bilo svuda kašnjenja otvaranja biračkih mjesta iz različitih razloga”, kazala je Kovačević.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije