fbpx
NaslovnicaCrna GoraU obrazovnom sistemu 259 djece iz Ukrajine

U obrazovnom sistemu 259 djece iz Ukrajine

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori je predškolskim obrazovanjem obuhvaćeno 43 djece iz Ukrajine, osnovnim 190, a osnovnim muzičkim 26 učenika, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Iz Ministarstva su kazali da je u tom resoru održan sastanak sa predstavnicima evropskih i svjetskih organizacija koje imaju svoje kancelarije u Crnoj Gori, a glavna tema bila su djeca iz Ukrajine koja su uključena u javno obrazovanje, od predškolskog, pa do visokog.

Navodi se da je predstavnike stranih organizacija interesovalo koliko takve djece ima danas u Crnoj Gori i na koji način se vrši njihov upis u crnogorske obrazovno-vaspitne ustanove.

“Elektronska baza podataka, koju vodi Ministarstvo prosvjete, pokazuje da je predškolskim obrazovanjem obuhvaćeno 43, osnovnim 190 a osnovnim muzičkim 26 učenika iz Ukrajine”, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su objasnili da djeca iz Ukrajine pohađaju vrtiće besplatno, a da im je omogućen i neometan upis u osnovne škole.

“Obezbijeđeno im je učenje službenog jezika kroz dopunsku nastavu, što je regulisano zakonom, kao i besplatni udžbenici za osnovce”, kazali su iz Ministarstva.

Kako su naveli, postoji mogućnost stipendiranja studenata, besplatnih udžbenika za osnovce, mogućnost organizovanja prevoza do škole, pružanje svake vrste pedagoške i psihološke podrške i pomoći djeci koja su morala napustiti svoje domove.

Iz Ministarstva su kazali da će djeca biti ocjenjivana uz poštovanje svih njihovih prava garantovanih zakonima i konvencijama.

Ministarstvo prosvjete je, kako su istakli, zadovoljno stepenom socijalizacije i integracije mladih Ukrajinaca u crnogorski školski sistem i društvo u cjelini.

Na sastanku je istaknuta saradnja Ministarstva prosvjete sa ostalim ministarstvima koja se bave tom problematikom, ali i sa brojnim evropskim i svjetskim organizacijama koje imaju svoje kancelarije u Crnoj Gori.

“Ministarstvo prosvjete je posvećeno stvaranju uslova za obrazovanje i ravnopravan tretman svih učenika i studenata, bez obzira na zemlju porijekla, pa tako i mališana i studenata iz Ukrajine”, kazali su iz tog resora.

Sastanku su prisustvovali Milica Radonjić iz UNHCR-a, Vanja Ivošević, iz Sektora podrške trećim zemljama – EASO, Jerca Flavia, EUAA i Dijana Ostojić, EUASO.

U ime Ministarstva razgovarali su direktori direktorata za predškolsko i osnovno, srednje, visoko i obrazovanje manjina Slavica Ilinčić, Marija Lalatović, Neda Ojdanić i Safet Kalač.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije