fbpx
NaslovnicaCrna GoraU KCCG najkraće liste čekanja u regionu

U KCCG najkraće liste čekanja u regionu

Podgorica, (MINA) – Prioritet Kliničkog centra (KCCG) u narednom periodu je izgradnja novog Urgentnog bloka, rekao je direktor te zdravstvene ustanove, Jevto Eraković i dodao da su liste čekanja u KCCG najkraće u regionu.

Eraković je Pobjedi kazao da je u ovom trenutku opterećenje Urgentnog bloka ozbiljno, te da se u toku 24 sata u okviru te jedinice pregleda 220, 250, pa i do 300 pacijenata.

„Apsolutni prioritet KCCG u narednom periodu je izgradnja novog Urgentnog bloka, kao temelja i ove ustanove i zdravstvenog sistema Crne Gore, što je kroz inicijativu koju smo pokrenuli predočeno nadležnima“, rekao je Eraković.

On tvrdi da su liste čekanja u KCCG najkraće u regionu.

Tokom ove godine, prema riječima Erakovića, zabilježen je trend smanjenja listi čekanja, tako da je u januaru evidentirano 418 pacijenata na čekanja, a u novembru 188.

“Na Klinici za očne bolesti više od godinu nema liste čekanja za operativne procedure, jer u okviru same klinike imamo dvije operacione sale. Iako su na Klinici za onkologiju i radioterapiju bile i ranije najkraće liste čekanja, od avgusta ove godine ni na toj Klinici nema čekanja za zračenje, kao ni u Odjeljenju za nuklearnu medicinu, a u Klinici za bolesti srca se kateterizacija srca takođe završava odmah“, saopštio je Eraković.

On je dodao da na formiranje listi čekanja dodatno utiče i to što oko 30 odsto pacijenata ne dolazi na zakazane preglede.

Kako je precizirao, od početka godine do danas, kroz Urgentni centar je prošlo skoro 70 hiljada pacijenata.

Eraković je kazao da je urgentni centar veoma opterećen tokom cijele godine, a posebno u toku ljetnje sezone.

To je, kako je naveo, skučen prostor, sa malo kapaciteta, a nekim danima je broj pacijenata prelazio 300.

Prema riječima Erakovića, najviše su opterećene interna, hirurška, ortopedska i neurološka ambulatna.

„Uobičajena patologija su hronični bolesnici, virusi stomačni i respiratorni. Što se tiče ortopedskog i hirurškog dijela, imali smo priliku da zbrinemo veliki broj ozbiljno povrijeđenih motociklista, povrijeđenih u saobraćajnim udesima, pacijenti sa povredama dobijenih tokom rada na građevini. To je uobičajena patologija koja je deceniju i više prisutna“, istakao je Eraković.

Ne komentarišući iz kojih razloga, on je naveo da je jedno od standradnih opterećenja to što hronični pacijenti zaobilaze izabranog ljekara.

U KCCG, kao referentnoj ustanovi tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite za cijelu Crnu Goru i sekundarnog nivoa za opštine Podgorica, Tuzi, Golubovci, Danilovgrad i Kolašin, godišnje se liječi oko 40 hiljada bolesnika, dok se u Poliklinici obavi više od 1,5 miliona zdravstvenih usluga.

U Centru za laboratorijsku dijagnostiku godišnje se uradi više od pet miliona analiza.

Eraković je precizirao da se u KCCG godišnje obavi više od 13 hiljada operacija.

Takođe, više od dvije hiljade malih intervencija u Urgentnom centru, više od tri hiljade porođaja i preko deset hiljada dijaliza.

Komentarišući jedno od najaktuelnijih pitanja, primjetan odliv medicinskog kadra u ekonomski razvijenije zemlje Evrope, Eraković, tvrdi da KCCG bilježi pozitivan trend, odnosno da je više ljekara koji dolaze da rade u tu ustanovu, nego onih koji je napuštaju.

On je naveo da je u posljednjih godinu KCCG napustilo osam, a u istom periodu je zaposljeno 13 novih ljekara.

Konstatujući da je određen broj ljekara napustio KCCG i otišao da radi u inostranstvo, Eraković navodi da postoje migracije doktora i da je to prisutno svuda u svijetu.

On je kazao da je fokus ustanove na čijem je čelu edukacija i osposobljavanje mladih specijalista, kao i da afirmisani univerzitetski profesori u najboljim radnim godinama prepoznaju KCCG kao ustanovu gdje mogu da nastave uspješnu ljekarsku i profesorsku karijeru.

“Sa ponosom mogu da istaknem da smo u KCCG-u angažovali tri takva profesora, dva interventa radiologa i jednog dječjeg neurologa. Ubrzo ćete biti informisani o imenima naših istaknutih uspješnih doktora, koji će doprinijeti da crnogorski zdravstveni sistem funkcioniše na još bolji način“, zaključio je Eraković.

Najčitanije

Ljumović objavio spisak za turnir u Zenicu

Podgorica, (MINA) - Selektor pionirske fudbalske reprezentacije Crne Gore, Minja Ljumović, objavio je spisak...