fbpx
NaslovnicaCrna GoraTražiće 15 odsto veće plate za zdravstvene radnike

Tražiće 15 odsto veće plate za zdravstvene radnike

Podgorica, (MINA) – Sindikati zdravstva zahitijevaće da se svim medicinskim radnicima u ovoj godini povećaju plate za 15 odsto, iako predlogom budžeta nije utvrđeno značajno odvajanje novca za veća primanja u tom sektoru, piše Dan.

Predsjednik Sindikata zdravstva iz Unije slobodnih sindikata Crne Gore (USSSG) Vladimir Pavićević kazao je za Dan da se sadašnji nosioci vlasti godinama unazad najavljuju ozbiljno povećanje zarada zdravstvenim radnicima, naročito ljekarima.

“Vrijeme će pokazati da li se radi o populizmu ili stvarnoj namjeri, jer od tih najava zasada nema još ništa, a i Sindikat doktora se izuzev zabavljanja crnogorske javnosti dešavanjima u Ljekarskoj komori ne oglašava po ovom pitanju”, naveo je on.

Pavićević je rekao da je pitanje da li očekuju povećanje plata u narednom periodu prilično kompleksno jer analizom predloga budžeta za zdravstvo za ovu godinu, nijesu utvrdili da ima prostora za neko značajno povećanje zarada.

On je naveo da su po ovom pitanju održani sastanci sa predsjednicom Sindikata doktora medicina Milenom Popović Samardžić, potpredsjednicom Skupštine Brankom Bošnjak i ministrom finansija Milojkom Spajićem.

“Sa njih su poslate poruke da će se ljekarima kroz Zakon o zaradama u javnom sektoru povećati koeficijenti sa 12 na 18 i 19 što bi značajno uvećalo zarade ljekara, a da će se svim ostalim zaposlenima povećati zarade kroz Granski kolektivni ugovor, nije rečeno koliko”, istakao je Pavićević.

On je kazao da paušalni stimulansi ne zadovoljavaju potrebe zdravstvenih radnika.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravlja Ljiljana Krivokapić kazala je da će, kada budu obaviješteni o kompletnom budžetu za taj sistem, tražiti uvećanje plata od 15 odsto.

Ona je rekla da su svjedoci da se već više od godinu državne strukture i drugi subjekti javnog života ističu velika zahvalnost kojom se cijeni požrtvovanost i veliki doprinos zdravstvenih radnika u borbi protiv pandemije izazvane korona virusom.

Kako je dodala Krivokapić, prije dva dana je uplaćen stimulans za zaposlene koji su tri mjeseca bez prekida radili sa kovid pacijentima.

“Očekujemo i povećanje plata u granici mogućeg, a to je do 15 odsto”, kazala je Krivokapić.

Najčitanije