fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryTraže od nadležnih da izvrše inspekcijski nadzor

Traže od nadležnih da izvrše inspekcijski nadzor

 
Podgorica, (MINA) – Predstavnici građanske Inicijative iz Bara, koja se protivi izgradnji vrtića u dvorištu Gimnazije, zatražili su od nadležnih da izvrše inspekcijski nadzor dokumentacije koja je bila ključna u donošenju odobrenja za gradnju na spornoj lokaciji.

Iz građanske Inicijative kazali su da su zahtjev podnijeli Ministarstvu održivog razvoja i turizma (MORT) i Direkciji za inspekcijski nadzor za južni region.

U obrazloženju zahtjeva navodi se da su predstavnici inicijative, analizirajući dokumentaciju dobijenu od MORT-a i Opštine Bar, uočili mnoge nepravilnosti i da postoji javni interes da se one ispitaju.

U zahtjevu se navodi da se mora ispitati vremensko važenje DUP-a “Topolica I” na osnovu kojeg je planirana izgradnja vrtića, jer, kako su kazali, prema dostavljenoj dokumentaciji proizilazi da je on prestao da važi 31. decembra 2010.godine.

“DUP se takođe cijeni kao problematičan i kontradiktoran jer njegov tekstualni i grafički dio ne odgovaraju jedan drugom. Tako, između ostalog, u tekstualnom dijelu je predviđeno proširenje postojeće zgrade gimnazije, dok se u grafičkom dijelu ovo ne prikazuje, šta više oduzima se prostor dvorišta”, navode iz građanske Inicijative.

Oni su u zahtjevu ocijenili da je lokacija za izgradnju vrtića u cjelosti u suprotnosti sa Pravilnikom o bližim uslovima za osnivanje ustanova u oblasti obrazovanja i vaspitanja, čija je svrha da obezbijedi najkvalitetnije uslove za odgoj djece, da osigura njihovu bezbijednost za vrijeme kada su povjereni ustanovi i da maksimalno doprinese njihovom valjanom razvoju.

Ističe se i da urbanističko tehnički uslovi nijesu izdati u skladu sa planskim dokumentom, da njima nije definisana građevinska kao ni regulaciona linija, ni orijentacione i nivelacione kote objekta.

“Revidovani glavni projekat nije u skladu sa UT uslovima u pogledu sadržaja predškolske ustanove, gabarita objekta, ozelenjavanja otvorenog parking prostora kao ni uslova za pristup i kretanje lica smanjene pokretljivosti”, kaže se u Incijativi.

U zahtjevu se ukazuje da je 2009.godine Ministarstvo uređenja prostora i zaštite životne sredine uputilo dopis Opštini Bar u kome su naveli da je potrebno identifikovati postojeći, izuzetno bogati, zeleni fonda kako bi se gabariti planiranog objekta vrtića prilagodili postojećem zelenilu.

“Obzirom da je prema trenutnom projektu predviđena sječa više od 80 stabala čempresa, jasno je da ovo mišljenje ministarstva ni po čemu nije uzeto u obzir”, ističe se u zahtjevu.

Iz građanske Inicijative kazali su da su, kada su dobili dokumentaciju vezanu za projekat, bili šokirani nepravilnostima koje su u njoj zatekli.

Oni su saopštili da im nije jasno na koji način je moguće da je dobijena građevinska dozvola kad u dokumentaciji postoje takvi propusti i nepoštovanje zakona.

Iz Inicijative su ponovili da se najvažniji razlog protivljenja gradnji vrtića u dvorištu Gimnazije odnosi na adekvatnosti i bezbijednosti predškolske ustanove i da neće biti ostavarene na odabranoj lokaciji.

Oni kao razloge pritviljenja izgradnje vrtića na odabranoj lokaciji navode i povrede prava više od hiljadu učenika čije dvorište će biti uništeno, i lokalne ekološke katastrofe koja će pogoditi sve.

“I dalje tvrdimo da ne postoji nijedan opravdani razlog da se posiječe toliko drveća, kad grad ima više nego dovoljno prostora za gradnju”, kazali su iz Inicijative.

Građanska inicijativa protiv izgradnje vrtića u dvorištu Gimnazije nije dobila potrebnu većinu na glasanju SO Bar. Građani su nastavili da se okupljaju na “Krugovima”, u gimnazijskom dvorištu.

Najčitanije

Mujović: Stvaramo preduslove da ekonomski osnažimo Crnu Goru

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Memorandum o ekonomskoj saradnji koji su potpisali predstavnici crnogorske i Vlade...