fbpx
NaslovnicaCrna GoraStruktura saziva ukazuje na neravnomjernu regionalnu i rodnu zastupljenost

Struktura saziva ukazuje na neravnomjernu regionalnu i rodnu zastupljenost

Podgorica, (MINA) – Struktura konstitutivnog saziva Skupštine ukazuje na neravnomjernu regionalnu i rodnu zastupljenost, saopštili su iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Asistent na projektima u toj nevladinoj organizaciji (NVO), Nikola Obradović, kazao je da u dijelu regionalne strukture najveći broj poslanica i poslanika dolazi iz Podgorice, čak 36 od 81 poslanika, odnosno 44,44 odsto.

Slijedi, kako je rekao, Nikšić sa šest, odnosno Bar, Pljevlja i Ulcinj sa po četiri poslanika/ce.

„Iz četiri opštine dolaze po tri poslanika/ce – Herceg Novi, Bijelo Polje, Plav i Rožaje, a takođe su i po dva poslanika/ce iz četiri opštine – Berane, Budva, Cetinje i Tuzi“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da po jednog poslanika ima sedam opština – Danilovgrad, Kolašin, Kotor, Mojkovac, Plužine, Tivat, i Zeta.

„Pri tom, interese pet opština – Andrijevice, Gusinja, Petnjice, Šavnika i Žabljaka – u naredne četiri godine neće zastupati nijedan poslanik/ca koji dolazi direktno iz tih opština“, kazao je Obradović.

On je naveo da je CGO i ranije ukazivao na pad zastupljenosti žena u konstitutivnom sazivu Skupštine i podsjetio da od ukupno 81 poslaničkog mjesta 17 pripada poslanicama, odnosno radi se o svega 21 odsto, dok muškarci imaju 79 odsto – 64 poslanika.

„Zakonska obaveza da na svakoj izbornoj listi bude minimum 30 odsto žena nije imala adekvatan izraz na preslikavanje te zastupljenosti u Skupštinu Crne Gore“, kaže se u saopštenju.

Obradović je rekao da je prosječna starost poslanika i poslanica konstitutivnog saziva Skupštine 42 godine, pri čemu najstariji poslanik ima 63 godine – iz koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG), a najmlađi 25 – sa liste Pokreta Evropa sad (PES).

Prema njegovim riječima, profesionalni profili poslanika i poslanica političkih subjekata koji su osvojili mandate u Skupštini su raznovrsni.

Obradović je kazao da će Bošnjačku stranku predstavljati 17 odsto žena i 83 odsto muškaraca.

Kako je naveo, najmlađi poslanik tog poslaničkog kluba ima 32 godine, a najstariji 51, dok je prosjek 44 godine.

„U profesionalnoj strukturi, prednjače ekonomisti i profesori. Od šest poslanika/ce dvoje je iz Rožaja i po jedno iz Bijelog Polja, Pljevalja, Plava i Podgorice“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će Hrvatska građanska inicijativa imati jednog predstavnika u Skupštini, i to će biti muškarac, diplomirani inžinjer elektrotehnike iz Tivta, koji ima 42 godine.

„Socijalistička narodna partija, koja je nastupila na izborima sa Demosom, imaće dva poslanika – muškarca, sa 51 godinom prosječne starosti. Jedan od njih je sportista, a drugi ekonomista, i dolaze iz Plužina i Berana“, kazao je Obradović.

Albanska alijansa, kako je naveo, imaće jednog muškog predstavnika, koji je ekonomista po struci, iz Ulcinja i ima 51 godinu.

„U koaliciji Zajedno, okupljenoj oko Demokratske partije socijalista, koju čine i Socijaldemokrate, Demokratska unija Albanaca i Liberalna partija, 24 odsto čine žene, dok je muškaraca 76 odsto, sa 41 godinom prosječne starosti“, kaže se u saopštenju.

Obradović je dodao da najmlađa poslanica ima 25, a najstariji poslanik 58 godina.

„Najviše poslanika/ca te koalicije je iz Podgorice – devet, a slijede Nikšić, Ulcinj i Bar sa po dva, zatim Bijelo Polje, Budva, Cetinje, Kotor, Plav, Pljevlja sa po jednim“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je profesionalna struktura raznovrsna, uz blagu prednost ekonomista, menadžera, profesora i ljekara.

Obradović je kazao da poslanički klub PES-a čini 25 odsto žena i 75 odsto muškaraca, prosječne starosti 39 godina.

Kako je dodao, najmlađi poslanik PES-a ima 25 godina i ujedno je najmlađi u ovom sazivu Skupštine, dok najstariji ima 61 godinu.

„Najviše poslanika i poslanica tog političkog subjekta dolazi iz Podgorice (18), a po jednog poslanika/cu imaju iz Bara, Bijelog Polja, Danilovgrada, Herceg Novog, Nikšića i Rožaja“, navodi se u saopštenju.

U profesionalnoj strukturi, kako je rekao Obradović, najviše je pravnika, zatim politikologa i ljekara.

„Koaliciju Demokratske Crne Gore i Ujedinjene reformske akcije (URA) u Skupštini predstavlja 18 odsto žena i 82 odsto muškaraca, prosječne starosti 41 godine, pri čemu najmlađi poslanik ima 33, a najstariji 62 godine“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, u profesionalnoj strukturi, najviše je ekonomista i pravnika.

„U regionalnom aspektu, najveći broj poslanika/ca dolazi iz Podgorice – pet, a po jednog poslanika/cu imaju iz Budve, Cetinja, Herceg Novog, Kolašina, Nikšića i Ulcinja“, rekao je Obradović.

On je kazao da je prosječna starost poslanika i poslanica koalicije ZBCG, koju čine Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija i Radnička partija, 47 godina.

Najmlađi poslanik koalicije ZBCG ima 31 godinu, a najstariji 63, i on je ujedno i najstariji poslanik u konstitutivnom sazivu Skupštine.

Taj poslanički klub, kako je rekao Obradović, čini 23 odsto žena i 77 odsto muškaraca.

Prema njegovim riječima, najviše poslanika i poslanica je iz Glavnog grada – tri i Pljevalja – dva, a slijede Bar, Berane, Herceg Novi, Mojkovac, Nikšić, Plav i Zeta sa po jednim poslanikom/com.

U profesionalnoj strukturi, kako je dodao Obradović, najviše je pravnika, inžinjera i profesora srpskog jezika i književnosti.

On je kazao da će Albanski forum imati dva muška predstavnika u Skupštini, čija je prosječna starost 53 godine.

Oba su, kako je dodao, profesori i dolaze iz Tuzi.

„Ova struktura će se mijenjati nakon izbora Vlade, imajući u vidu da će dio poslanika i poslanica preći u izvršnu vlast i da će ih u skupštinskim klupama zamijeniti kolege i koleginice sa izborne liste shodno uspostavljenom redosljedu“, dodao je Obradović.

On je rekao da jedan broj poslanika i poslanica već ima javne funkcije koje su nespojive sa poslaničkom, pa će se morati opredijeliti koju će zadržati u narednom periodu.

Pregled strukture konstitutivnog saziva napravljen je kroz program CGO-a, podržan kroz Core grant regionalni projekat SMART Balkan – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan, koji sprovodi Centar za promociju civilnog društva, Centar za istraživanja i javne politike i Institut za demokratiju i medijaciju, a finansijski podržava Ministarstvo vanjskih poslova Norveške.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije