fbpx
NaslovnicaCrna GoraSrbija i dalje ćuti o izručenju Marovića

Srbija i dalje ćuti o izručenju Marovića

Podgorica, (MINA) – Nadležni organi Srbije nijesu odgovorili Ministarstvu pravde Crne Gore na zamolnice koje su upućene u slučaju Svetozara Marovića i njegovog sina Miloša.

Ministarstvo pravde je prije mjesec uputilo zamolnicu kojom su tražili izručenje SvetozaraMarovića, kao i da Miloš Marović, koji je nakon osuđujuće presude u Crnoj Gori uzeo državljanstvo Srbije, što prije počne sa odsluženjem kazne, kako djelo za koje je oglašen krivim ne bi zastarilo.

Iz Ministarstva su Danu kazali da još nemaju nikakvu povratnu informaciju od nadležnih organa Srbije povodom molbe za izručenje Svetozara Marovića i zamolnice za ustupanje izvršenja krivične sankcije u slučaju Miloša Marovića.

Oni su podsjetili da su državni organi Crne Gore iskoristili sve raspoložive mehanizme međunarodne pravosudne i policijske saradnje kako bi obezbijedili da Marovići odsluže zatvorske kazne na koje su pravosnažno osuđeni.

„Uz to, ministar pravde je više puta, kako kroz direktnu komunikaciju sa zvaničnicima Srbije, tako i javno, izražavao očekivanja Crne Gore da nadležni organi Srbije postupe u skladu sa svojim međunarodnim obavezama“, kazali su iz Ministarstva pravde.

U tom resoru se nadaju da će činjenica da je zahtjev za izručenje Svetozara Marovića nedavno javno pozdravio ambasador Evropske unije Aivo Orav, dodatno podstaći nadležne organe Srbije da ispune svoju međunarodnu obavezu.

Svetozar Marović nije se javio na odsluženje kazne zatvora uz obrazloženje da se liječi u Beogradu. Međutim, iz crnogorskog Ministarstva su u zahtjevu za izručenje napomenuli da se on u protekle dvije godine naočigled javnosti slobodno kretao i pojavljivao na javnim mjestima na teritoriji Srbije, i pored crvene Interpolove potjernice koja je za njim raspisana.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije