fbpx
NaslovnicaCrna GoraSpajić: Nema potrebe za štrajkom prosvjetnih radnika

Spajić: Nema potrebe za štrajkom prosvjetnih radnika

Podgorica, (MINA) – Premijer Milojko Spajić pozvao je prosvjetne radnike da razgovaraju sa Vladom i poručio da nema potrebe za štrajkom i da pod pritiskom neće promijeniti odluke.

On je novinarima u Vili Gorica, nakon sastanka sa pomoćnikom državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za evropska i evroazijska pitanja Džejmsom O’Brajenom, kazao da su prosvjetari na listi prioriteta, kao što su zdravstveni radnici bili tokom korone.

„Pozivam prosvjetne radnike da razgovaraju sa Vladom. Nema potrebe za štrajkom, mi pod pritiskom nećemo promijeniti odluke“, naveo je Spajić.

Na pitanje novinara zašto je čekao dva mjeseca da se uključi u razgovore, on je odgovorio da misli da nije tačno da se nije uključio, i da se sreo dva puta sa predstavnicima Sindikata prosvjete.

„Apsolutno smo ozbiljno shvatili njihovu situaciju. Rekao sam da imam empatiju prema prosvjetnim radnicima, koji drže čitav sistem i koji prave našu budućnost, od njih zavisi u kom pravcu će Crna Gora da ide“, rekao je Spajić.

On je poručio da su u Vladi svjesni velikih odgovornosti koje prosvjetari imaju.

„I zato želimo da promijenimo Zakon, mi možemo da 100 posto garantujemo uvećanje od 1. septembra“, kazao je Spajić.

On je naveo da mu je nejasno zašto bi neko sada protestovao, jer je to više od deset odsto uvećanja.

„Rekao sam da neće biti povećana bruto zarada, jer je to uništilo sistem zarada“, kazao je Spajić.

On je naveo da lošu praksu povećanja bruto zarada više neće primjenjivati.

„Postojaće novi zakon o zaradama javnih funkcionera, gdje ćemo napraviti red da se ne bi favorizovale neke profesije“, dodao je Spajić.

Komentarišući to što još uvijek nijesu postavljeni ambasadori iako je najavljeno bilo da će to biti učinjeno u januaru, Spajić je rekao da će brzo biti imenovani.

“Imaćemo konsultacije i sa predsjednikom države, što prije nije bio slučaj. Nadam se da ćemo popuniti ključna ambasadorska mjesta da bismo pojačali i naše EU napore”, kazao je Spajić.

O potencijalnom ulasku Bošnjačke stranke (BS) u Vladu, Spajić je rekao da ne zna zašto bi bilo ko bio protiv inkluzije.

“Mislim da je BS jedan od većih reprezenata bošnjačkog naroda u Crnoj Gori. Rekao sam već da ih gledam kao partnere uključene u sve poluge odlučivanja. Ubijeđen sam da niko neće imati ništa protiv toga”, dodao je Spajić.

Odgovarajući na pitanje može li garantovati stabilan bezbjednosni sektor ulaskom koalicije Za budućnost Crne Gore u Vladu, Spajić je kazao da je u zadnje četiri godine bilo više vlada i da je svaka poštovala bezbjednosnu politiku.

“I to je jedan državni kvalitet. Sve vlade su imali tu svijest šta je nacionalni interes. Ne očekujem nikakve probleme u tom smislu”, rekao je Spajić.

On je kazao da nema politizacije u bezbjednosnom sektoru.

“Moja izjava je pogrešno intepretirana, jako sam zainteresovan za taj sektor ali želim da pravimo sistem. Ja se ne interesujem za pojedinačno rješenje, koje naravno da mora biti najbolje, ali je jako bitno da napravimo sistem”, naveo je Spajić.

On je kazao da se pomno prati EU put Crne Gore.

“Želimo da imamo još jednu međuvladinu komisiju za vrijeme belgijskog predejedavanja Unijom i da zatvaramo poglavlja ove godine. Mislim da ćemo biti rekorderi po zatvaranju poglavlja ako se desi sve kako je planirano”, ocijenio je Spajić.

O’Brajen je rekao da sa aktuelnom vladom postoji šansa da Crne Gore krene u dublju integraciju, ne samo kada se govori o EU, nego i o transatlantskoj integraciji.

“Mi sarađujemo sa vladom u velikom domenu pitanju. Sastao sam se sa vrhovnim državnim tužiocem Miloardom Markovićem i glavnim speecijalnim tužiocem Vladimirom Novovićem. Činjenica da oni djeluju u punom kapacitete veliko je dostignuće Vlade”, rekao je O’Brajen.

On je kazao da će izgrađene institucije raditi u korist svih građana.

“Veoma nam je drago što sa Crnom Gorom sarađujemo na brojnim međunarodnim adresama naročito u okviru NATO-a. Drago nam je što Crna Gora ispunjava obavezu izdvajanja dva odsto bruto domaćeg proizvoda za odbranu”, kazao je O’Brajen.

On je kazao SAD podržavaju evropski put Crne Gore.

Odgovarajući na pitanje da li misli da je dio vlasti u Crnoj Gori proruski i prosrpski i kako se to odražava na integritet države kao članice NATO-a, O’Brajen je rekao da je vlada iznijela nekoliko ciljeva kada je uspostavljena.

On je kazao da su neki od ciljeva evropski put države i da će biti kredibilan partner NATO-u, “što je i učinila, i mi podržavamo te ciljeve”.

“Sve što je suprotno tim ciljevima je kontradiktorno ciljevima vlade. Ako bude potrebe, mi ćemo skrenuti pažnju vladi na to”, rekao je O’Brajen.

On je kazao da su ohrabreni onime što su vidjeli nakon sto dana Vlade.

“Očekujemo od svih članova vlade da ispunjavaju taj program”, naveo je O’Brajen.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

U Jelovici trajno zaplijenjeni trupci

Podgorica, (MINA) – U Jelovici je danas zaplijenjena bespravno posječena drvna građa i uz...
Auto moto savez, AMSCG, stanje na putevima

Putevi suvi