fbpx
NaslovnicaCrna GoraSpajić: Cijenimo brojne aspekte novog pristupa u procesu proširenja

Spajić: Cijenimo brojne aspekte novog pristupa u procesu proširenja

Podgorica, (MINA) – Postepena integracija u sistem Evropske unije (EU) mogla bi da bude ključna za zemlje kandidate, ocijenio je predsjednik Vlade Milojko Spajić, dodajući da Crna Gora izuzetno cijeni brojne aspekte novog pristupa u procesu proširenja.

On je to kazao na plenarnoj sjednici Evropskog ekonomskog i socijalnog odbora (EESC) u Briselu.

Kako je saopšteno iz Spajićevog kabineta, tokom diskusije je naglašeno da je proširenje logičan korak naprijed za Evropu.

Navodi se da će zemlje kandidati prvi put na zvaničnom nivou imati glas u okviru nekog savjetodavnog tijela EU.

Dodaje se da će države kandidati imati predstavnike u EESC i moći će da dijele ideje sa kolegama iz EU, o politikama koje se tiču svakog.

Spajić je rekao da Crna Gora cijeni aspekte postepene integracije.

„Ne vidimo ih kao zamjenu za članstvo u EU, već kao način da se pripremimo, i mi i Unija za proširenje. Novi Plan rasta mogao bi promijeniti sve za zemlje Zapadnog Balkana, jer ima potencijal da kroz ekonomski rast donese benefite članstva u EU i prije nego što zemlje regiona do njega dođu“, kazao je Spajić.

On je naglasio da su dobri rezultati u prvih 100 dana rada pokazali ozbiljnu namjeru Vlade da se posveti EU putu i ocijenio da se to može samo poboljšati.

„Nema prečica, već jasna ambicija da se predanim radom nastavi progres“, rekao je Spajić.

On je kazao da je prioritet Vlade da sve reforme koje implementira, bile one željene ili nepopularne, podrže građani i civilni sektor kao prvi zastupnik građana i korektivni faktor u kreiranju i implementaciji javnih politika u demokratskom društvu.

„Civilni sektor biće naš glavni partner u nastojanju da osiguramo evropsku budućnost“, poručio je Spajić.

Tokom sjednice je, kako je saopšteno, bilo riječi o neophodnosti proširenja, kao odgovora na geopolitičku situaciju.

Zato je, kako se navodi, neophodno da se zemlje kandidati postepeno približavaju EU.

U tom kontekstu, istaknuto je da je važno osnažiti građansko društvo i socijalni dijalog.

Spajić je rekao da je Crna Gora u pripremama za sprovođenja programa Evropa Sad 1 pokazala kako se, na pravi evropski način, vodi socijalni i civilni dijalog sa svim partnerima.

„To je metod po kom i 44. Vlada radi, pokušavamo da važne stvari rješavamo kroz postizanje širokog društvenog konsenzusa. Mi želimo da budemo dio kluba evropskih država koje dijele iste vrijednosti“, kazao je Spajić.

On je istakao da će rad na poglavljima 23 i 24 biti potpuni prioritet, kojim će počinjati svaka sjednica Vlade.

“Ne samo zbog EU integracija, već i što bez jačanja vladavine prava, nema ni jačanja ekonomije i dostizanja evropskog nivoa“, dodao je Spajić.

Predsjednik Odbora Olivera Ropke je, govoreći tome što će države kandidati prvi put na zvaničnom nivou imati svoj glas u okviru nekog savjetodavnog tijela Unije, rekao da je to istorijski momenat za Odbor.

„Ova inicijativa je prihvaćena kao primjer za sve. Naša kuća od danas je i vaša kuća, hvala vama što ste tu i posebno hvala premijerima Spajiću i (Ediju) Rami, što su sa nama, da ozvaničimo ovaj početak“, poručio je Ropke.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Indeksi porasli treći dan zaredom

Njujork, (MINA-BUSINESS) - Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle treći dan...
amscg 1

Putevi suvi