fbpx
NaslovnicaCrna GoraSlužbenici CB Pljevlja prekoračili ovlašćenja

Službenici CB Pljevlja prekoračili ovlašćenja

Podgorica, (MINA) – Službenici Centra bezbjednosti (CB) Pljevlja su u postupanju prema O.M. (1999) prekoračili ovlašćenja, zbog čega je došlo do povrede prava, ocijenio je Savjet za građansku kontrolu rada policije.

Navodi se da je Savjet, po sopstvenoj inicijativi, razmotrio postupanje policijskih službenika CB Pljevlja prema O.M.

Iz Savjeta su kazali da im je načelnik CB Pljevlja Dragan Slavulj dostavio svu traženu dokumentaciju i bio u stalnoj komunikaciji sa njima.

To, smatraju u Savjetu, potvđuje riješenost Uprave policije da se podrži svaka provjera primjene ovlašćenja i da se ne zataškava i ne prikriva nijedan primjer eventualnog prekoračenja ovlašćenja.

„Dodatno, Savjet konstatuje da je utvrđen identitet postupajućih službenika u konkretnom slučaju, što povrđuje postojanje kulture odgovornosti u ovoj organizacionoj jedinici policije“, kaže se u saopštenju.

Iz Savjeta su kazali da je dijelu sjednice tog tijela prisustvovao i otac mladića, Miroslav Mijatović, čiji je iskaz, kako su naveli, bio od važnosti za predmetni slučaj.

Dodaje se da, u vezi sa tim, Savjet naročito očekuje, na osnovu analiza i preporuka građanskog nadzora, postupanje unutrašnje kontrole policije.

„Savjet je na osnovu dostupne dokumentacije i video zapisa, ocijenio da su policijski službenici CB Pljevlja u postupanju prema građaninu O.M. prekoračili ovlašćenja zbog čega je došlo do povrede prava“, kaže se u saopštenju.

Savjet je ocijeno da su tokom odgovarajućih obuka policijski službenici stekli dovoljno znanja i iskustva da savladaju otpor bez prekoračenja ovlašćenja i nanošenja povreda što je u konkretnom slučaju izostalo.

„Na video zapisu je očigledno da policijski službenici nastavljaju sa postupanjem i onda kada je prestao svaki osnov i smisao dalje intervencije“, kazali su iz Savjeta.

Savjet je, osim Pljevalja, ponovo razmotrio i postupanje policije u Nikšiću i Andrijevici i, uzmijajući u obzir sve date okolnosti i činjenicu da su se okupljeni oglušili na sva upozorenja i naređenja, ocijenjeno je da su se nesporno stekli uslovi za primjenu sredstava prinude, pa su odluke o tome bile osnovane i ispravne.

Iz Savjeta su poručili da će pažljivo razmotriti svaki navod o prekoračenju policijskih ovlašćenja.

Na sjednici je konstatovao je da su određene ocjene Savjeta u vezi te materije bile predmet brojnih političkih manipulacija, posebno povodom događaja u Pljevljima, sa ciljem da se ospori objektivnost i kredibilitet, ali i da se nanese šteta institucionalnom okviru i kapacitetima Crne Gore.

„Savjet je odbacio takve pristupe i pokušaje sa opredjeljenjem da nastavi sa nepristrasnim radom i osnaži ukupan društveni dijalog o vladavini prava i zaštiti ljudskih prava“, kaže se u saopštenju.

Savjet je razmotrio i pritužbe Centra za građansko obrazovanje i Društva profesionalnih novinara Crne Gore koje se odnose na postupanje službenika Centra bezbjednosti Nikšić prema novinaru Veliši Kadiću.

„Savjet se upoznao sa dokumentacijom koju je dostavio načelnik CB Nikšić a koja uključuje zapisnik o obavještenju prikupljenom od građanina koji je potpisao bez unošenja primjedbi i uz traženje primjerka za sebe novinar Kadić i službenu zabilješke policijskih službenika“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Savjet, nastavljajući rad na predmetu, odlučio da pozove kadića da prisustvuje narednoj sjednici tog tijela.

Najčitanije