fbpx
NaslovnicaCrna GoraSjutra akcija spasavanja mečića

Sjutra akcija spasavanja mečića

Podgorica, (MINA) – Akcija pronalaženja i zaštite mečića koji nijesu dovoljno odrasli za samostalno preživljavanje u divljini počeće sjutra, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Kako su kazali, povodom aktuelnog problema krivolova, ministar Aleksandar Stijović, sa saradnicima, državnom sekretarkom Nikolinom Mišnić i načelnikom Direkcije za lovstvo Milošem Jankovićem, sazvao je hitni sastanak.

“Sastanak je održan zbog aktuelnog problema krivolova, a sa posebnim osvrtom na slučaj koji se desio u Beranama, kada je ubijena mečka, a nije poznato šta se desilo sa mladuncima”, kaže se u saopštenju.

Iz Ministartsva su kazali da je u četvrtak ubijena sova ušara u Podgorici, dok je prije nekoliko dana ubijena srna sa lanetom, dva bjeloglava supa sa satelitskim transmiterima iz Hrvatske, a zabilježeni su i drugi slučajevi stradanja divljači i ptica.

Između Ministarstva, nacionalnih organizacija, nevladinih organizacija i drugih zainteresovanih strana konstatovano je da je neophodno pristupiti sistematskom rješavanju problema krivolova u Crnoj Gori.

Prvi potez će, kako su rekli iz Ministarstva, biti pokušaj spašavanja mečića.

“Akcija će biti sprovedena u toku sjutrašnjeg dana, kojom prilikom će ministar, sve nadležne službe, lokalna udruženja na terenu i zainteresovani građani u Beranama preduzeti sve neophodne mjere u cilju pronalaženja i zaštite mladunaca, koji nijesu dovoljno odrasli za samostalno preživljavanje u divljini”, ističe se u saopštenju.

Ministarstvo će zatražiti izjašnjenja od odgovornih osoba i institucija, nakon čega će inicirati inspekcijski nadzor u Beranama.

Dogovoreno je da se krene sa sistematskim rješavanjem problema, kroz analizu i primjenu zakona, u cilju iznalaženja rješenja kako bi se krivolovu trajno stalo na put.

“U saradnji sa Ministartsvom unutrašnjih poslova radiće se na rješavanju problema korišćenja vatrenog oružja u lovu, kao i usaglašavanju broja registrovanog oružja sa brojem korisnika koji plaćaju lovačku članarinu da bi se došlo do podatka koliko oružja je u zloupotrebi”, kaže se u saopštenju.

Stijović je rekao da će svaki vid krivolova biti procesuiran, a najavljeno je preispitivanje lovačkih nadoknada, korišćenja lovačkog oružja, kao i lovačkih pasa u lovu, načina lova u lovištima posebne namjene.

Najčitanije