fbpx
NaslovnicaBusiness Top StorySenat nenadležan, spisi upućeni Etičkom komitetu

Senat nenadležan, spisi upućeni Etičkom komitetu

Podgorica, (MINA) – Senat Univerziteta Crne Gore danas je donio odluku kojim se oglašava nenadležnim za dalje vođenje postupka za utvrđivanje plagijata profesorice Bojane Lakićević Đuranović i spise ovog predmeta uputio Etičkom komitetu.

“Senat je zauzeo stav da je saglasan sa Zaključkom Komisije iznijetim u dopunjenom Izvještaju, ali da nema zakonskog osnova za dalje postupanje u ovoj pravnoj stvari”, kaže se u saopštenju.

Rješenjem Vlade Crne Gore, od 26. septembra, Etički komitet je nadležni organ za dalje vođenje postupka i odlučivanje.

Postupak za tekst pod nazivom „Uloga i značaj Suda pravde Evropske unije u stvaranju i primjeni prava EU-primjeri iz prakse“ objavljenom u časopisu Pravni život Udruženja pravnika Srbije, pokrenut je po prijedlogu NVO Centar za građansko obrazovanje 8. jula.

Senat je, kako se navodi, od početka pokretanja postupka imao u vidu činjenicu da Etički komitet, kao nadležno tijelo nije formirano i da se Zakon o akademskom integritetu tehnički ne može primijeniti.

“Jer tijelo koje je nadležno za vođenje postupka i donošenje odluka u skladu sa tim Zakonom nije formirano, iako je u trenutku pokretanja postupka morao biti formiran u skladu sa Zakonom o akademskom integritetu”, kaže se u saopštenju.

SEnat je, u takvoj situaciji, imajući u vidu značaj postupka, u cilju efikasnog utvrđivanja činjenica, a posebno zbog odgovornog odnosa prema slučajevima kršenja akademskog integriteta, u cilju zaštite reputacije Univerziteta odlučio da započne sa postupkom i to na jedini način na koji se objektivno moglo-po do tada važećim propisima.

“Senat je nakon razmatranja Izvještaja Komisije i svih činjenica i dokaza zauzeo stav da je saglasan sa Zaključkom Komisije iznijetim u dopunjenom Izvještaju, ali da nema zakonskog osnova za dalje postupanje u ovoj pravnoj stvari”, kaže se u saopštenju.

Na sjednici je konstatovano da Senat osuđuje ovakve vrste kršenja akademskog integriteta.

Senat danas nije razmatrao izvještaj o autentičnosti rada magistarske teze Alekse Bečića.

“Shodno prethodnoj Odluci Senata i postupanju Vijeća Ekonomskog fakulteta konačnu odluku će donijeti na jednoj od narednih sjednica.

Najčitanije